Internet

Hakeri iz BiH opljačkali više od 230.000 evra

Kancelarija Interpola u Zagrebu raspisala je poternicu za četvoro državljana BiH, optuženih za učešće u hakerskom napadu na hrvatsku Agenciju za komercijalnu delatnost, sa čijeg računa su uzeli oko 232.000 evra.

Državljani BiH delovali su sa područja Republike Srpske i, s obzirom na to da su nedostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisana Interpolova poternica, prenose hrvatski mediji.

Za kompjutersku prevaru opštinsko tužilaštvo u Zagrebu optužilo je šest osoba, od kojih su Mateo Đ. (20) i Anita M. (31), državljani Hrvatske i oni se nalaze u pritvoru.

hakeri

Zagrebačko tužilaštvo zatražilo je da državljanima Hrvatske bude produžen pritvor, a državljanima BiH da bude određen pritvor zbog opasnosti od bega i ponavljanja krivičnog dela.

Optužnica ih tereti da su izvršili hakerski napad na Agenciju za komercijalnu delatnost i sa njenih računa prebacivali novac na tekuće račune koje su na svoje ime otvorili u više banaka. Oni su u 19 navrata skinuli oko 232.000 evra i taj novac su podelili.

Cela priča otkrivena je u septembru, kada Agencija nije mogla da uđe na stranice svog internet-bankarstva i tada im je javljeno da su im stranice nedostupne. Detaljnijom proverom ustanovljeno je da im nedostaje znatan iznos, pa se uključila i policija.

Banjalučke “Nezavisne novine” u septembru su objavile da je jedan mladić iz Prijedora organizator međunarodne kriminalne grupe, koja je elektronskim transakcijama novca izvršila pljačku. Kao njegova “desna ruka” naveden je 24-godišnjak iz Banjaluke.

Leave a Reply