Internet

Hakeri oborili pretraživač Baidu.com

Grupa nepoznatih hakera koja je prošlog meseca oborila i Twitter.com servis, preuzela je odgovornost za napad na najveći kineski pretraživač Interneta Baidu.com.

Pretraživač je srušen u prošlog ponedjeljka, te je određeno vreme bila prikazana slika na kojoj je pisalo da je stranicu “uhakovala” grupa Iranian Cyber Army. Baidu je najpopularniji pretraživač u Kini, sa više od 50 posto udela svih pretraga na Internetu.

Hakerska grupa Iranian Cyber Army je relativno nepoznata, a svoju slavu duguje napadu na Twitter koji se dogodio pre par nedelja. Grupe hakera poput navedene često ruše poznate web lokacije, ali retko su žrtve web sajtovi sa velikim brojem korisnika, poput Twittera ili Baidua.

Stručnjaci tvrde da je napad izvršen promenom DNS zapisa domena, nakon krađe korisničkog naloga za dati domen. Identična tehnika je upotrebljena pri napadu na Twitter, kad su hakeri pristupili korisničkom nalogu pomoću kog je promenjen DNS zapis Twittera, čime su svi posetioci bili preusmeravani na drugu web lokaciju sa porukom sličnom onoj koja se pojavila na Baidu.com. Tokom napada, Twitter je bio nedostupan više od jednog sata.

Leave a Reply