Internet

Hakeri provalili u Amazon

Stručnjaci za računarsku bezbednost otkrili su da se na Amazonovoj EC2 “cloud computing” infrastukturi nalazi program koji upravlja botnetom Zeus.

“Cloud computing” je paradigma u kojoj korisnici koji koriste određenu uslugu, ne moraju o njoj imati posebna znanja, niti imaju potrebu da je kontrolišu, već je za njih ona u “oblaku” te je isključivo koriste na sopstveni zahtev. U Amazonovom slučaju reč je o mrežnom servisu za unajmljivanje virtuelnih računara.

Hakeri su uspeli da prodru u Amazonovu infrastrukturu na način da su iskoristili ranjivost na internet stranici čije se sedište nalazi unutar Amazonovog mrežnog servisa, te su tajno instalirali kontrolni program za upravljanje botnetom. Zeus je botnet koji služi za krađu lozinki te se njegove varijante povezuju sa kartičarskim prevarama čija se vrednost penje na vrtoglavih 100 miliona dolara.

Stručnjaci upozoravaju da bi kriminalci mogli početi koristiti ukradene kreditne kartice za kupovinu “cloud computing” mrežnih servisa kao što je, na primer, Amazonov servis te naglašavaju verovatni porast napada na mrežne servise u 2010. godini.

Više o ovom napadu na starnicama NetworkWorlda.

Leave a Reply