Internet

Hakerska grupa LulzSec se raspušta?

Hakerska grupa LulzSec je najavila raspuštanje i prekid svih hakerskih napada nakon pedesetodnevne hakerske kampanje. Iz grupe poručuju da se nadaju da će Anti Sec pokret nastaviti sa borbom protiv svetskih vlada i globalnih kompanija, te da će ukradeni i objavljeni podaci biti detaljno analizirani.

Svoje izjave su objavili na Twitteru, a takođe navode da čvrsto veruju u AntiSec pokret i nadaju se da će prerasti u revoluciju koja će se nastaviti bez njih. Grupa se prvi put pojavljuje u javnosti nakon napada na PBS (eng. Public Broadcasting Service) Američkog televizijskog servisa koji je emitovao dokumentarni film koji se kritički odnosio prema WikiLeaksu.

Zatim su usledili napadi na korporacije Sony i Nintendo, te na političke ciljeve kao što su Američki Senat, CIA i FBI. Nakon rušenja jedneod web lokacija britanske policije uhaošen je jedan njihov član za kojeg LulzSec kaže da nije povezan sa glavnom grupom.

Grupa je objavila i kratki manifest u kom navodi da joj je jedan od ciljeva borba protiv internet zakona. Postoje razne špekulacije o razlozima prestanka aktivnosti grupe. Neki smatraju da je glavni razlog tome prevelika pažnja koju su navukli na sebe i konkurentni hakeri koji nastoje da razotkriju identitet članova grpue. Više o tome u izveštaju V3 magazina.

Leave a Reply