Internet

Hapšenja u Britaniji zbog velike internet pljačke banaka

Britanski Skotland jard uhapsio je danas u Londonu 19 ljudi osumnjičenih za isisavanje najmanje šest miliona funti (9,5 miliona dolara) sa bankovnih računa građana.

Policija je saopštila da su pare izvlačene iz britanskih banaka tokom poslednja tri meseca, i da su elektronski provalnici poharali na hiljade bankovnih računa, koristeći se podacima koje su pokupili iz njihovih hakovanih kompjutera. Kako se navodi, očekuje se da sa napredovanjem istrage cifre biti značajno uvećane.

Prema rečima istražitelja iz Skotland jardove jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, hiljade ličnih računara u Velikoj Britaniji zaraženo je zlonamernim kompjuterskim programa, među kojima je i trojanski virus “Zeus”.

Taj virus je kriminalnim grupama omogućio da dođu do šifri u računarima i da na taj način pristupe bankovnih računa, odakle su novac građana prebacili na račune pod svojom kontrolom. Uhapšeni imaju između 23 i 47 godine, a osumnjičeni su i za ilegalno posedovanje vatrenog oružja. (TV Avala)

Leave a Reply