Internet

Hapšenje hakera u Kini

Veliki broj web portala koji se bavi računarskom bezbednošđu preneo je vest o hapešenju tri osobe u Kini povezane sa najvećom kineskom web lokacijom za “obuku i obrazovanje hakera”.

Kineska policija je istraživala pomenuti  web sajt koji nosi naziv Black Hawk Safety Net nakon što su otkriveni napadi izvedeni softverom koji se može nabaviti baš na ovoj lokaciji. Ovo su prva tri hapšenja nakon izmena u kineskom zakonu kojima se zabranjuje stvaranje i distribucija hakerskih alata, a sve sa ciljem sprečavanja krađe podataka putem računara.

Black Hawk Safety Net je jedno od mnogih web lokacija koje nude chat usluge i forume za razmenu hakerskih iskustava i treniranje novih korisnika. U ponudi su i različiti hakerski alati za one koji su spremni da plate pretplatu na forum. Procenjuje se da je stranica dosad zaradila oko milion američkih dolara.

Kineske akcije protiv cyber kriminala su se uveliko intezivirale nakon nedavnog incidenta sa Googleom, kada je ta kompanija zapretila da će prestati da nudi svoje usluge u Kini ukoliko se ne reše gorući problemi cyber kriminala.

Leave a Reply