Društvene mreže · Internet

Hiljade Facebook korisnika dobilo “sexiest video ever”

Sophos, britanska kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka, upozorila je Facebook korisnike da ne slede link do dobijenog lažnog videa “sexiest video ever”, jer će u protivnom svoj računar zaraziti adware-om. Zabeleženo je da je ovim napadom obuhvaćeno na hiljade Facebook-aša.

Sadržaj malicioznog posta izgleda sledeće:

The malicious posts, which seemingly came from users’ friends on Facebook, read:

<Vaše ime>, this is without doubt the sexiest video ever! :P :P :P
Candid Camera Prank [HQ] Length: 3:17

U post je uključen i početni prikaz devojke koja vozi bicikli u veoma kratkoj suknji.

Sledeći link, Sophos-ovi eksperti su utvrdili da se ne pokreće video, nego se “žrtve” vode do Facebook aplikacije koja im saopštava da nemaju instaliran odgovarajući player softver. Ova dodatna aplikacija nastoji da ih obmane da instaliraju revenue-generating adware.

Ne samo da su žrtve instalirale adware, nego je i ova Facebook aplikacija postavila istu poruku svim žrtvinim kontaktima, što povećava procenat kliktanja (jer post dolazi od osobe koju poznajete).

Ako ste se pronašli među žrtvama, preporučujemo vam da skenirate vaš računar sa up-to-date antivirusnim softverom, da promenite vašu lozinku i da pregledate vaša Facebook podešavanja,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki savetnih za Sophos. “Više od 70% Facebook korisnika je prijavilo da je bilo napadnuto sa nekom vrstom zlonamernog koda putem sajta u poslednjih godinu dana. Problem se izgeda sve više i više pogoršava. Korisnici društvenih mreša moraju malo više da nauče o sigurnosti i zaštiti kako bi se smanjio procenat ovakvih prevara u budućnosti.

Leave a Reply