Internet

Hoće li se Google, Facebook i Yahoo ugasiti na jedan dan?

Vodeće stranice na Internetu protive se SOPA-i, zakonu koji američki Kongres namerava da usvoji kako bi sprečio internet pirateriju. Moglo bi se dogoditi da ne bude pretraživanja na Googleu, ni ‘updatea‘ na Facebooku, ni kupovine knjiga na Amazonu. Tako bi te kompanije na dramatičan način reagovale na američki zakon o sprečavanju online piraterije koji guraju filmska i muzička industrija, a koji bi, nadaju se, jednom zauvek stao na kraj online pirateriji.

Taj predlog zakona, poznat i po engleskoj skraćenici SOPA, traži od internet provajdera da blokiraju pristup onim stranicama koje krše autorska prava. Autori vodećih internet sajtova tvrde da će to biti ograničenje za američke kompanije koje posluju zakonito, te da će se celi internet promeniti.

Gašenje bi bilo drastična mera. Iako još nisu poznati detalji toga plana, na njemu se već radi, kaže Markham Erickson, izvršni direktor NetCoalitiona, udruženja u kojoj su Google, PayPal, Yahoo i Twitter. “Mozilla je imala jedan dan gašenja, a Wikipedia spominje nešto slično”, rekao je Erickson za portal FoxNews.com i ovakav plan nazvao planom bez presedana. “Velik broj kompanija razmišlja o tome”, dodao je.

Senat će o predlogu zakona SOPA raspravljati krajem januara, a čini se da su veliki internet igrači napokon odlučili da uverljivo reaguju. Ta zamisao naišla je na mnogo protivnika i mnogo pristalica. Među pristalicama su i velike medijske kuće te poslovne kompanije poput 3M, Adidas, Burberry, CVS i drugi. I News Corp, roditeljska kompanija FoxNews-a takođe podržava zamisao.

Ostali su reagovali na druge načine. U sklopu vlastite kampanje protiv novoga zakona, mikro-blogerski site Tumblr generisao je 87.834 poziva Kongresu, pa su korisnici sa svojim zastupnicima razgovarali ukupno 1.293 sata.

Leave a Reply