Internet

Hotel.info barometar cena hotelskih usluga

U kojoj zemlji su prosečne cene hotelskih usluga najviše i gde hotelijeri nude relativno povoljnu cenu boravka? Hotel.info (www.hotel.info), besplatan onlajn servis za rezervaciju preko 210.000 hotela širom sveta, na kraju četvrtog kvartala 2010. godine sproveo je anketu o cenama hotelskih usluga na međunarodnom nivou.

Rezultat:

– Rusija ima najskuplje hotelske usluge u Evropi

– Najpovoljnije prolaze gosti u Mađarskoj

– Cene hotelskih usluga u svetu su u četvrtom kvartalu 2010. godine porasle u proseku nešto malo iznad 2 procenta u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Rezultati hotel.info (www.hotel.info) barometra cena hotelskih usluga po zemljama *

Cene noćenja su u četvrtom kvartalu 2010. bile najviše u Rusiji. Neverovatnih 147 evra po noćenju je plaćano na dan odlaska.

Međutim, za goste nije bio ništa povoljniji ni boravak u hotelu za 146 evra u Norveškoj. A i u Švedskoj je trebalo da se prvo pita za cenu noćenja. Hotelski gost je morao da plati oko 133 evra u kraljevstvu na severu Evrope.

Hotelijeri u brojnim srednjeevropskim zemljama tražili su znatno manje. Prosečna cena noćenja je npr. u Italiji, Austriji, Portugalu i Nemačkoj prilično ispod granice od 100 evra.

“Bagatelnim” cenama u hotelima putnici se mogu radovati pre svega u Poljskoj, Grčkoj i Mađarskoj. U ovoj poslednje pomenutoj istočnoevropskoj republici, cene boravka u hotelu kreću se do 70 evra, što se smatra veoma umerenom cenom.

Globalno se primećuje trend stabilizacije, odnosno pojeftinjenja cena hotelskih soba. Upoređivanjem cena hotelskih soba u četvrtom kvartalu 2010. i 2009. godine primećuje se blagi porast od skoro dva procenta.

Leave a Reply