Internet

Hrvatska po korišćenju interneta u proseku srednje Europe

55 % korisnika u Hrvatskoj internet koristi za slanje i primanje e-mailova, 60 % čita vesti, 12 % koristi internet bankarstvo, 6 %  kupuje preko Interneta, a 17 % ‘skida’ muziku i filmove.

Hrvatska je sa 39,4 posto građana koji koriste Internet u sredini među 13 zemalja srednje i istočne Europe, pokazuju rezultati istraživanje GfK Centra o korištenju interneta u zemljama te regije. Utvrđeno je da u toj regiji internet prosečno koristi 38 posto građana, što znači i da se u Hrvatskoj internet koristi nešto malo više nego u regiji.

Ispred Hrvatske su Slovenija, ujedno i ‘predvodnik’ u regiji sa 62 posto građana koji koriste internet, te Austrija (59 posto), Češka (47 posto), Slovačka (42 posto), Mađarska (41 posto) i Poljska (40 posto). Iza Hrvatske su Srbija sa 37 posto ispitanih građana koji koriste internet, te Bugarska, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Rusija i Ukrajina, u kojoj tek 12 posto građana koristi internet.

Od onih koji koriste internet u Hrvatskoj najviše ih, 49 posto, to radi svakodnevno, a isti postotak građana to radi i u Češkoj te Slovačkoj. Slovenija je i po dnevnom korišćenju Interneta od 62 posto korisnika otišla znatno dalje od svih zemalja u regiji. Sa obzirom na korišćenje interneta od kuće Hrvatska je zauzela još bolju poziciju, odnosno treće mesto iza Slovenije i Austrije, sa 84 posto korisnika koji Internetu pristupaju od kuće.

Kada je reč o korišćenju Internetu sa posla, istraživanje je pokazalo da na taj način  iz Hrvatske pristupa 38 posto ukupnih korisnika, slično kao i u Srbiji, a nešto manje nego u Sloveniji, Slovačkoj, Rusiji i Austriji. Za razliku od toga internetu iz škole u Hrvatskoj pristupa tek 8 posto korisnika, čime se Hrvatska nalazi u donjem delu lestvice među 13 zemalja srednje i istočne Europe. U tom segmentu prva je Slovačka sa 20 posto korisnika.

Još manji postotak korisnika, njih tek 4 posto, u Hrvatskoj internetu pristupa iz tzv. internet cafea ili drugih sličnih javnih mjesta, te je tu Hrvatska na poslednjem mestu. Prva je po takvom pristupu u regiji Bosna i Hercegovina s 31 posto takvih korisnika. Mobilni internet odnosno pristup sa mobilnih telefona ili putem kartica za prenosne računare u Hrvatskoj takođ koristi tek 4 posto ukupnih korisnika interneta, što je ipak nešto malo više od regionalnog proseka takvih korisnika od 3 posto.

Leave a Reply