Internet

Huawei negoduje zbog špijuniranja NSA

Kineska telekomunikacijska i internet kompanija Huawei negodovala je i osudila navodno špijuniranje koje je sprovodila američka sigurnosna agencija NSA, nakon medijskih informacija o upadu u računarski sistem kineske kompanije.

Kako pišu New York Times (NYT) i Spiegel, NSA je godinama imao pristup arhivi elektronske pošte Huaweija, dokumentima o internoj komunikaciji čelnika te kompanije i tajnim podacima o proizvodima ove velike firme.

huawei

 

Napisi u ovim medijima zasnovani su na dokumentima bivšeg konsultanta NSA-a Edwarda Snowdena. “Ako je navedeno tačno, Huawei odlučno osuđuje takvu praksu upadanja u naše interne mreže i nadzora naših komunikacija”, reagovao je Roland Sladek, potpredsednik Huaweija zadužen za međunarodno poslovanje.

Huawei Technologies Co., Ltd., najveći proizvođač telekomunikacijske opreme i treći proizvođač pametnih telefona u svetu, “osuđuje svako delovanje koje preti sigurnosti (komunikacijskih) mreža i spreman je na otvorenu i jasnu saradnju s vladama svih zemalja, ulagačima i klijentima radi rešavanja svetskih sigurnosnih izazova” dodaje Sladek u saopštenju.

Leave a Reply