Internet

ICANN menja sistem naziva internet domena

Upravni odbor Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) doneo je odluku da uvede jednu od najvećih promena na Internetu, a odnosi se na nazive domena najvišeg nivoa (gTLD).

Umesto dosadašnjih 22 naziva domena najvišeg nivoa (kao što su: .com, .org, .net…), od iduće godine moći će da se uvodi neograničeni broj domena gTLD, budući da će na kraju naziva umesto internet adrese moći da bude bilo koja reč, na bilo kom jeziku ili pismu.

Odluka o promeni sistema naziva internet domena doneta je na sastanku organizacije ICANN, koji se održava u Singapuru. Za predlog je glasalo 13 direktora, jedan je bio protiv, a dvojica su bila uzdržana.
„ICANN je ovom odlukom otvorio neograničene mogućnosti i sada sve zavisi samo od ljudske mašte.“, naglasio je predsednik i izvršni direktor ICANN-a Rod Bekstrom.

Piter Dengejt Traš, predsednik Upravnog odbora ICANN-a, tvrdi da će ova odluka uvesti Internet u novo doba: „Današnjom odlukom obezbedili smo platformu za sledeću generaciju kreativnosti i inspiracije“.

U saopštenju ICANN-a navodi se da će od ove odluke imati koristi svi koji se pojavljuju na Internetu: kompanije, gradovi i organizacije. Odluka je doneta posle dugogodišnje debate i rasprave u kojima je učestvovala celokupna internet zajednica.
ICANN planira da uskoro otpočne globalnu kampanju i objasni sve mogućnosti koje donosi odluka o promeni sistema internet domena.

Prijave za nova imena domena primaće se od 12. januara do 12. aprila 2012, a očekuje se da će se među prvima prijaviti kompanije i gradovi.

2 thoughts on “ICANN menja sistem naziva internet domena

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    A sta je sa serijom preporuka ITU-T Y.500-Y.599 – Numbering, addressing and naming – Global Information Infrastructure?

Leave a Reply