Internet

INDECT, CETA – strah od naslednika ACTA-e

Stotine hiljada Evropljana na Internetu i ulicama protestvovalo je protiv ACTA-e. Evropski parlament sporazum je odbacio u julu. Ipak, internet aktivisti pripremaju se za borbu protiv mogućih naslednika.

ACTA-u smo zaustavili zajedničkim snagama“, stoji na internet stranici organizacije Digitalno društvo. Lobi internet aktivista okupljenih oko Markusa Beckedahla, ujedno i glavnog urednika portala Netzpolitik.org, jednog od najuglednijih nemačkih blogova, odbacivanje spornog antipiratskog sporazuma ACTA-e doživljava i kao ličnu pobedu.

Beckedahl i ekipa mesecima su delili informativne materijale, organizovali proteste u Nemačkoj i mobilizirali ljude. Nakon masovnih protesta širom Evrope, Evropski parlament je početkom jula ove godine odbacio kontroverzni sporazum.

Protivnike ACTA-e odavno se ponovno poziva na otpor: na blogovima, forumima i društvenim mrežama kruže glasine o mogućim naslednicima – sporazumima, smernicama i pravilima koja bi trebala štititi autorska prava ili javnu sigurnost, ali koja bi prema mišljenju kritičara pri tom mogla ugrožavati internet slobode ili zadirati u privatnost građana. Neki od njih – kao što je projekt INDECT – već su u pripremi pa je blog Netzpolitik.org pozvao na proteste.

INDECT-om do Orwellovske države?

Tako su već u subotu u Nemačkoj, Belgiji, Austriji, Češkoj i Francuskoj održani manji protest protiv INDECT-a. INDECT, skraćeno od „intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment“, međunarodni je istraživački projekt za nadzorne sisteme, a Evropska unija finansira ga sa 11 miliona evra.

Projekat je pokrenut 2009. godine i u zadanom roku od 5 godina u okviru INDECT-a trebale bi biti razrađene metode za “predviđanje masovnih panika, ali i zločina”. U te svrhe trebali bi se koristiti video nadzor i biometrijske metode raspoznavanja lica, a možda i bespilotne robotske letjelice. Uz pomoć ovih tehnoloških naprava javni prostor bi se trebao nadgledati sa ciljem pronalaženja upečatljivih obrazaca ponašanja koji nisu pobliže definisani.

CETA – ACTA u novom ruhu?

Više ACTA-e nego u INDECT-u ima u kanadsko-evropskom trgovinskom sporazumu CETA („Comprehensive Economic and Trade Agreeement“) o kojem se iza zatvorenih vrata raspravlja od 2009. godine. Koliko je tačno ima pitanje je oko kojeg se već duže vreme diže velika prašina. U februaru ove godine kanadski pravni stručnjak Michael Geist objavio je da se u CETA-i mogu naći odlomci koji su od reči do reči prepisani iz ACTA-e.

Nemači stručnjak za autorsko pravo Leonhard Dobusch sa Slobodnog univerziteta u Berlinu objašnjava da se samo jedno poglavlje CETA-e bavi intelektualnim vlasništvom. „Govori se o nadzoru korišćenja Interneta i pristupu ličnim podacima u slučajevima kršenja autorskih prava“, kaže Dobusch.

Evropska komisija još uvek raspravlja. U poslednje vreme jedina službena informacija bio je pokušaj smirivanja strasti zbog slutnje da je CETA samo ACTA u novom ruhu: glasnogovornik poverenika Evropske unije za trgovinu Karela De Guchta, koji je u slučaju ACTA-e bio jedna od ključnih ličnosti, na Twitteru je smirivao situaciju demantujući da je CETA ista stvar kao i ACTA.

One thought on “INDECT, CETA – strah od naslednika ACTA-e

  1. Aca

    И онда неко каже да нема никаквих завера?!

    Очигледно неко жели да влада светом и шпијунирање му је згодан корак у том смеру.

Leave a Reply