Internet

Indija na vrhu crne liste slanja spam poruka

Britanska kompanija Sophos, lider na polju zaštite računara i podataka, objavila je najnovije informacije o “Top 12 najvećih spamera na zemlji” i to za period od prvih četiri meseca tekuće godine. Nakon dugog niza godina “vladavine” SAD-a ovom crnom listom, Indija je preuzela “krunu” kao zemlja koja je bila najodgovornija za slanje spam email poruka od početka godine.

Najveći broj spam poruka je upravo i došao sa kompromitovanih računara koje su hakeri preuzeli. Razlog izbijanja Indije na prvo mesto ove crne liste jeste i veliki broj novih Internet korisnika u ovoj zemlji koji nisu dovoljno dobro edukovani po pitanju zaštite svojih računara ali i zbog ISP koji nisu zaštićeni na pravi način i koji nisu shvatili spam kao veliki problem.

U istom periodu prethodne godine, Velika Britanija je bila na šestom mestu ove liste sa učešćem od 3,2% u globalnom spamu. Od tada, u Velikoj Britaniji beleži se pad spama za 47% i povlačenjem sa liste “12 ozloglašenih”.

Ukupno gledajući spam, zabeležen je pad količine spam poruka u odnosu na isti period prethodne godine i to iz dva razloga. Prvi bi bio bolji rad ISP-jeva a drugi bi bio promena taktike sajberkriminalaca. Spameri više ne smatraju tradicionalno email spamovanje efikasnim. Sada se okreću socijalnim mrežama i širenjem marketing spam kampanja. Spameri su se preusmerili na zloupotrebu Facebook-a i Twitter-a, ali i nove socijalne mreže Pinterest. Na ovoj mreži je zabeležena distribucija post linkova koji vode do web stranica preko kojih se prodaje roba ili preko kojih spameri mogu da ostvare zaradu.

Dok osnovno marketing spamovanje opada, količina poruka koja nose u sebi malver (za krađu korisničkih imena, lozinki i informacija) neverovatno raste.

Lista Top 12 zemalja koja su najodgovornija za spam u periodu od januara do marta 2012. godine izgleda sledeće:

“Dok tradicionalne marketing spam šeme se čine ništa vište do dosade, pokazalo se da i nije baš tako. Često su u pitanju sumnjive “get rich quick” šeme, koje mogu ugroziti lične informacije korisnika”, izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant u Sophos-u. “Poslednje statistike pokazuju da je veliki broj korisnika Interneta koji se prvi put pojavljuju online, upravo iz zemalja sa rastućim ekonomijama, i da upravo oni ne preduzimaju odgovarajuće mere za blokiranje malicioznih napada koji će kasnije njihove računare pretvoriti u zombije koji će dalje širiti spam.”

Zombi su zaraženi računari koji formiraju mrežu zvanu botnet. Botnet mreže koriste sajberkriminalci za slanje spam poruke, za krađu informacija i lansiranje DDoS (Denial of Service) napada.

Najveći broj spam poruka potiče sa Azijskog kontinenta sa 46,7%, zatim iz Evrope 26,9%, Južne Amerike 11,9%, Severne Amerike 10,9% i na kraju Afrike sa 3,0%.

Sophos preporučuje da kompanije automatski ažuriraju svoju korporativnu virus zaštitu i da zaštite svoje email i web ulaze sa kompletnim rešenjima za zaštitu od spama i virusa. Kućne korisnike savetujemo da zaštite svoj računar sa antivirus rešenjem kako bi sprečili zarazu računara i kako ne bi postali deo botnet mreže.

Leave a Reply