Internet

Informacioni rat u doba Interneta

U globalnoj mreži se pojavio dokument Pentagona predviđen za unutrašnju namenu. U njemu se sadrže informacije o izradi oružja koje nije opasno po život. Ono ne ubija neprijatelje, već vlasniku omogućava da upravlja njima.

Pisci naučne fantastike su još jednom uspešno zavirili u budućnost. Ono o čemu su pisali Zamjatin, Orvel i braća Strugacki već je postalo realnost, radi se o psihološkom oružju koje je u stanju da učini protivnika potištenim i demoralizovanim. u Svetskoj paučini su se pojavili podaci o američkim pronalascima u oblasti oružja koje nije opasno po život. Dokument sadrži preko stotinu stranica, u njemu se detaljno opisuju različiti laseri, toplotni zraci i zvučni talasi koji se mogu koristiti u najrazličitije svrhe – od rasterivanja gomile do dezorijentacije neprijateljske tehnike.

Rat je put prevare, govorio je kineski teoretičar Sun Ci. Procurivanje podataka u internet o američkim izumima nije ništa drugo do manevar. Ovaj dokument je sam po sebi oružje u informacionom ratu, smatra zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu, predsednik Fonda za podršku vojnih reformi Pavel Zolotarjov.

SAD su već odavno postavile sebi zadatak da obezbede nadmoć u svetu zahvaljujući nadmoći u informacionoj oblasti. A sastavni deo informacionih ratova jeste uticaj na svest zemlje koja još nije protivnik, ali je zanimljiva američkim vlastima. Sve se to uklapa u termin osiguranje unutrašnje bezbednosti. Nema se u vidu bezbednost SAD, već unutrašnja bezbednost zemlje koja je zanimljiva Sjedinjenim Državama. Podrazumeva se dovođenje na vlast političkih snaga koje ne protivreče interesima SAD.

“Curenje” ovih podataka namernim nazivaju i drugi stručnjaci. Tako vojni analitičar, pukovnik Viktor Baranec, smatra da na taj način proizvođači oružja koje nije opasno po život međusobno konkurišu. Stručnjaci VVS takođe smatraju da spisak ima komercijalni cilj. Američko vojno nadleštvo je jako kritikovano zbog ogromnog budžeta i spisak oružja koje nije opasno po život izgleda kao svojevrstan referat o obavljenom radu pred poreskim obveznicima. Istovremeno, za „proizvode“ mogu da se zainteresuju kupci sa strane. Tim pre što potrebu za oružjem bez smrtnog ishoda diktiraju savremene realije vođenja borbenih dejstava, smatra vojni analitičar Viktor Baranec.

To da se smišlja oružje koje ne predstavlja opasnost po život, već odavno nije tajna. Sve se ovde sastoji u tome koliko se dugo čovek, protiv kojeg je primenjeno takvo oružje, nalazi u nesvesnom ili pasivnom stanju. U savremenom svetu ovi instrumenti u vojnim jedinicama postaju sastavni deo naoružanja koje koriste kopnena pešadija ili specijalci.

Jedan od najpoznatijih američkih proizvoda – zvučni dop LRAD (Akustički uređaj dalekog dometa). On je u stanju da utiče na ponašanje gomile, da se usmeri na pojedinca i da prenosi zvučne talase samo njemu. Efikasnost uređaja se može oceniti ako se pogledaju kadrovi rasterivanja demonstracija u Tbilisiju 7. novembra 2007. godine. Još jedan američki proizvod – Sistem za aktivnu odbranu (Active Denial System), predstavlja moćni uređaj za emitovanje mikrotalasa. Dobrovoljci na kojima je ispitivano ovo oružje koje nije opasno po život, govorili su da su osećali bol i refleksnu težnju da se odmah sakriju iz zone napada.

Uostalom, za ovo oružje se samo uslovno može reći da nije opasno po život. Istraživanja medicinara govore o tome da primena ovih specijalnih sredstava može da dovede do pojave „opekotina“ i rana, napada naglih funkcionalnih poremećaja u sistemu organizma, a u slučaju dugotrajnog uticaja, do hroničnih bolesti i raka. U ovoj svetlosti granica između oružja za masovno uništavanje i oružja za masovno upravljanje se ne može tako jednostavno povući.
(RUVR)

Leave a Reply