Internet · Provajderi

Infostud analizirao podatke iz svog servisa za proveru znanja o intervjuima za posao

Dobro se informišite o firmi i ne pregovarajte o plati na prvom intervjuu za posao


Više od četvrtine posetilaca koji su tokom ove godine na sajtu poslovi.infostud.com testirali kvalitet svog nastupa na intervjuu za posao grešili su kod pregovaranja o plati i prilikom davanja informacije o kompaniji kod koje konkurišu za posao. Naime, čak oko 26% posetilaca koji su popunili online kalkulator za izračunavanje uspešnosti nastupa na intervjuu, mišljenja su da se o plati pregovara na prvom intervjuu, iako se preporučuje da platu treba pominjati tek kada se uđe u uži krug odabranih kandidata. Ukoliko se prerano postavi ovo pitanje, poslodavac može steći utisak da je kandidatu jedino novac važan.
Drugo pitanje na koje su kandidati davali netačne odgovore (odnosno odgovore koji nisu poželjni na intervjuu za posao) je „Šta znate o kompaniji?“. Na ovo pitanje većina kandidata (oko 25%) bi poslodavcu rekla da ne zna tačno čime se kompanija bavi i time bitno smanjila svoje šanse za prolazak na intervjuu.

Ni malo zanemarljivo pitanje na kojem su kandidati najviše grešili je pitanje vezano za prekovremeni rad. Svaki peti kandidat koji je popunio ovaj kalkulator, poslodavcu bi odgovorio da je spreman na prekovremeni rad, ali ne prečesto i samo ukoliko će biti plaćeno. Međutim, u odgovoru koji se daje poslodavcu na ovo pitanje treba pokazati spremnost na dodatne napore i prekovremeni rad jer se to često očekuje od zaposlenih. Poslodavac će kandidate koji na ovaj način daju odgovor zbog toga više ceniti.

Sa druge strane, kandidati su najmanje grešili kod pitanja vezanih za komunikaciju sa poslodavcem, na koja su odgovaraili da pri pozdravljanju poslodavca na početku i kraju intervjua, održavaju kontakt očima i ne pokazuju pesimizam na intervjuu iako dugo traže posao.

Infostudov kalkulator za intervju za posao, kao i drugi kalkulatori uspeha imaju za cilj da kandidatima pomognu da se potencijalnim poslodavcima predstave na najbolji način. Na svaki odgovor u ovom, ali i u drugim kalkulatorima, kao što su Kalkulator za CV, propratno pismo i pokretanje sopstvenog posla, kandidati odmah dobijaju komentare i smernice kako i u kojim oblastima se mogu unaprediti i na osnovu kojih mogu uspešno povećati šanse za dobijanje posla.
Infostudov Kalkulator za intervju do sada je popunjen oko 10 000 puta, a može se pronaći na adresi http://poslovi.infostud.com/info/saveti/kalkulator_za_intervju/

Leave a Reply