Internet

Infostud analizirao tržište rada u prvih 5 meseci ove godine

Prema poslednjoj analizi, u prvih pet meseci 2010. godine, od strane poslodavac u Srbiji najtraženiji su bili kandidati iz oblasti trgovine, srednjeg menadžmenta, opšte ekonomije i administracije i računovodstva koji su na raspolaganju imali najveći broj slobodnih radnih mesta. Zanimljivo, u poređenju sa prošlom godinom za oblast trgovine i srednjeg menadžmenta raspisano je više oglasa, a najveći skok ostvaren je kod zanimanja iz opšte ekonomije – 12% više pozicija. Najveći broj tih slobodnih pozicija na sajtu poslovi.infostud.com odnosio se na komercijaliste, agente prodaje, menadžere prodaje i izvoza, knjigovođe i diplomirane ekonomiste. Nažalost, za računovođe i ljude koji se bave administrativnim poslovima raspisano je čak 20% manje radnih pozicija nego u istom periodu prošle godine.

Koliko su ove pozicije plaćene? Prema podacima sa sajta www.istrazivanjeplata.com za navedene pozicije plate su se kretale uglavnom preko 45 000 dinara neto u proseku. Tako, recimo, diplomirani ekonomista na svom radnom mestu primiće oko 40 000 dinara, 4 000 više od proseka plate za knjigovođe, a opet za isto toliko manje od, recimo, plate agenta prodaje. Razumljivo, najveću platu među njima zabeležio je menadžer prodaje koji prima u proseku oko 48 000 dinara. Veće plate od njih primali su zaposleni u oblasti IT-a, koji su u proseku dobijali oko 60 000 dinara mesečno. Iako je za njih u ovom periodu bilo otvoreno oko 400 slobodnih radnih pozicija, to je za oko 5% manje nego u istom periodu lane.

Analiza sajta poslovi.infostud.com pokazala je da su najmanje tražene kategorije posla, kao i prethodnih godina, bile iz oblasti fizike, biologije, sociologije, psihologije, grafičarstva i izdavaštva za koje je u ovom periodu bilo raspisano tek pedesetak radnih mesta.

Povećana ponuda za novinare, ali manje posla za pravnike i arhitekte

Najveći porast broja pozicija u odnosu na 2009. godinu bio je u medijima i kulturi, iako je taj broj i dalje mali. To je dobra vest za sve novinare koji u proseku, prema podacima sa sajta www.istrazivanjeplata.com primaju oko 35 000 dinara. Rast pozicija je zabeležen i u oblastima psihologije, saobraćaja i transporta, fizike i veterine za koje je bilo raspisano najmanje oglasa, ali ipak sa velikim procentualnim porastom u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći pad broja pozicija u odnosu na 2009. godinu zabeležen je u oblastima biologije, grafičarstva i izdavaštva, arhitekture, ljudskih resursa i prava. To je svakako razočaravajuća vest za sve arhitekte i advokate bez posla koji bi na svom radnom mestu primali oko 48 000 dinara, ali naročito za domaće HR-ove koji, pokazuje analiza, primaju plate i iznad 62 000 dinara mesečno.

Ohrabrujuća vest je da je samo u maju ove godine na sajtu poslovi.infostud.com bilo objavljeno čak 907 pozicija, među kojima je bilo posla za oko 1760 kandidata

Leave a Reply