hrana
Internet

Infostud.com istražuje: Posao u Srbiji donosi i nezdrave navike

Preko 50% zaposlenih u Srbiji se ugojilo i više od 10 kilograma od kada su počeli da rade. Većina doručkuje u pekarama, preskače užinu i ruča tek kada dođe kući sa posla. Preko 20% zaposlenih i doručak i ručak kupuje u lokalima brze hrane.

Prema poslednjem istraživanju sajta poslovi.infostud.com, u kojem je učestvovalo oko 2500 zaposlenih, čak polovina njih potvrdila je da se, od kada su počeli da rade, ugojila minimum 5 kilograma, a često i više. Razlog? Nezdrava ishrana i nedostatak vremena za planiranje nedeljnog jelovnika i pripremu hrane.

hrana

Po doručak u pekaru

Da su pekare uspešan posao u Srbiji, potvrdila je i većina anketiranih – preko 70% njih izjavilo je da uglavnom po doručak idu u ove lokale. Od njh, polovina „pregura“ ostatak radnog vremena na kafi, a zatim ruča kad dođe kući, dok druga polovina i po ručak ide u neki restoran brze hrane.

Kuvani obrok od kuće nosi tek svaki šesti učesnik istraživanja, a svaki deseti ima obezbeđen ručak na poslu, te se oni najčešće trude da doručkuju kod kuće. Nekolicina njih međutim, kako sami priznaju, ovaj obrok najčešće preskače, te se „doručak“ sastoji od kafe i cigarete.

Posao donosi i povećanje kilograma?

Od kada su počeli da rade, polovina ispitanih potvrdila je da su dobili i nekoliko kilograma viška. Naime, većina njih – oko 20% – se ugojila oko 5 kilograma, za nešto manje njih (15%) vremenom je taj broj došao do 10 kilograma viška, dok je svaki šesti anketirani rekao da se ugojio i više od 10 kilograma.

Većina je potvrdila da je to upravo zbog loše ishrane, ali i nedostatka vremena za kuvanje hrane kod kuće i za odlazak u teretanu ili šetnju.

Međutim, ima i onih kojima je posao doneo i gubitak kilograma, bilo da su tako nešto želeli ili ne. Četvrtina učesnika istraživanja smršala je između 5 i 10 kilograma od kada su počeli da rade, dok svakom četvrtom vaga i dalje, manje više pokazuje isti broj.

Leave a Reply