Internet

Infostud po drugi put nagraduje poslodavce sa najboljim procesom selekcije

Poslodavci lepo zakazuju intervju, ali nikad ne javljaju rezultate konkursa

„Intervju za taj posao vodila je jedna divna žena, predusetljiva i mirna. Sve mi je lepo objasnila u vezi sa poslom, čini mi se čak da je bila previše blaga u ispitivanju”.

„Poslao sam bezbroj prijava na konkurs za posao i nikada nisam dobio odgovor… nisu mi javili ništa, ni da sam odbijen. Mislim, mogli su bar da jave da nam je eto, ovoga puta posao izmakao. Ovako, mi još uvek čekamo… nadamo se da još pregledaju prijave”.

Kako bi se proces selekcije u Srbiji neprestano poboljšavao i bilo sve manje loših primera iz prakse, sajt www.poslovi.infostud.com i dalje je u potrazi za najkorektnijim poslodavcima pri regrutaciji kandidata kod nas. Zanima vas ko je pobedio i ko je ovogodišnji nosilac titule Najkorektnijeg poslodavaca u Srbiji za 2009.godinu?

Svečana dodela nagrade za Najbolji proces selekcije u ovoj godini biće održana u sredu 14.oktobra u Beogradu, kada će biti i saopštena imena kompanija dobitnica. Ove godine u izboru je bilo čak 2850 kompanija, a ocenjeno je ukupno oko 7100 konkursa za posao (tj. procesa selekcije) i to sa oko 32.000 popunjenih upitnika od strane kandidata.

Napredak u odnosu na prošlu godinu

Pre dodele nagrada, otkrićemo samo da su ove godine kandidati najzadovoljniji ne samo pristupom kompanija pri zakazivanju intervjua već i profesionalnošću osoba koje vode intervjue. Najveće nezadovoljstvo (čak 80% kandidata) i dalje proističe iz činjenice da ih poslodavci ne obaveštavaju o ishodu procesa selekcije. U prošlogodišnjem istraživanju kandidati su takođe najviše bili zadovoljni pristupom kompanija pri zakazivanju testiranja intervjua, a najmanje brzinom sprovođenja procesa selekcije i načinom obaveštavanja kandidata o ishodu konkursa.

Tokom izbora, svi kandidati koji su u proteklom periodu konkurisali na neki od oglasa za posao sa sajta poslovi.infostud.com, nakon isticanja oglasa dobijali su mail putem kojeg su ocenjivali proceduru prijema i selekcije u toj firmi. Kandidat je ocenjivao različite aspekte procesa selekcije, bez obzira da li je dobio posao ili ne, odgovaranjem na upitnik sa pitanjima vezanim za proces zapošljavanja.

Projekat “Oceni put do posla“, i nagrada koja se ove godine dodeljuje po drugi put, ima za cilj dalju profesionalizaciju procesa zapošljavanja u Srbiji a pokrenut je i radi formiranja realnih očekivanja kod kandidata koji aktivno traže posao. Takođe, nakon obrade odgovora kandidata, svi poslodavci će dobiti rezultate i ocene za svoju firmu, što je svakako korisna povratna informacija od kandidata i dragocena sugestija za poslodavce za popravljanje nastupa u onim aspektima procesa selekcije koje su kandidati ocenili kao manje dobre.

Leave a Reply