Internet

Sajt Infostud prikupio iskustva maturanata sa polaganja prijemnog ispita u junskom roku

„Dobro zagrejte stolicu, od toga vam zavisi kvalitet života”

„Bilo je treme i previše a i straha kako ću uraditi. Prepisivanja nije bilo ni pod razno. Bilo je dovoljno vremena”. „Dobro zagrejte stolicu, od toga vam zavisi kvalitet života”.

„Dežurni profesori su bili ok… Inače, da li je normalno da na prijemnom ispitu profesorka u ucionici zapali cigaru”?

„Ne oslanjajte se na prepisivanje jer nikada ne možete biti potpuno sigurni u osobu od koje prepisujete. Samo bez straha i sa puno samopouzdanja, videcete da ovo nije bauk, već samo jedan stepenik do fakulteta”


Ovo su samo neka od preko 700 iskustava sa polaganja prijemnih ispita na 123 privatne i državne visokoobrazovne ustranove koja su maturanati ostavili na sajt prijemni.infostud.com nakon junskog upisnog roka. Oni su na ovaj način želeli da pomognu svojim budućim kolegama da se što bolje pripreme za prijemni i podele informacije koje će im olakšati upis na željeni fakultet: kako je njima bilo na prijemnom, koliko je bilo pitanja, da li je bilo teško i zašto, kakva atmosfera vlada dok se polaže prijemni, i kako su se pripremali za sam prijemni ispit.

Rubrika Iskustva sa prijemnog nalazi se na adresi http://prijemni.infostud.com/iskustva-sa-prijemnog/ a u njoj se mogu pronaći iskustva sa polaganja prijemnih ispita na čak 76 fakulteta i visokih škola širom Srbije.
Po mišljenju prošlogodišnjih maturanata, na prijemnom ispitu nije bilo prepisivanja, uglavnom zbog činjenice da jedni druge posmatraju kao konkurenciju na testu te im nije ni bilo u interesu da prepisuju. Po ovim iskustvima, dežurni profesori su dobili odlične ocene, jer su pored svojih redovnih obaveza koristili i svoje iskustvo da uz neku šalu opuste maturante i smanje neizbežnu tremu. Maturanti su se složili da je prosek iz srednje škole najbitniji, i da je prijemni samo jedan test koji potvrđuje znanje stečeno u srednjoj školi. Vreme za popunjavanje testa je sasvim dovoljno, te ovo ne treba da izaziva nervozu kod maturanata na ispitu.
Inače, glavna poruka za ovu generaciju maturanata je da će potkovani znanjem biti mnogo manje nervozni i da treba verovati u sebe i uspeh neće izmaći.

Leave a Reply