Internet

Infostud pomaže u profesionalnoj orijentaciji

Kako bi smanjio stres prilikom izbora fakulteta ili visoke škole, Infostudov specijalizovani sajt posvećen upisu na studije prijemni.infostud.com je za maturante i njihove roditelje pokrenuo servis – Kalkulator za profesionalnu orijentaciju. Namera ovog interaktivnog upitnika je da pruži mogućnost maturantima da bolje upoznaju svoje osobine i da im pruži smernice u donošenju odluke koji fakultet da upišu. Na svaki odgovor posetioca odmah se dobijaju komentari i saveti kako i na kojim mestima unaprediti pristup svom profesionalnom razvoju i u kom pravcu se usavršavati.

Kalkulator se može naći na adresi: http://prijemni.infostud.com/kalkulator-za-profesionalnu-orijentaciju/ .Do sada je više od 30.000 maturanata iskoristilo ovu besplatnu mogućnost.

Čovek provede 2/3 svog života radeći i iz tog razloga je važno da odabrani posao bude u skladu sa sposobnostima, karakteristikama ličnosti i sklonostima, kako bi se u njemu moglo uživati i biti uspešniji. Roditelji su najdragoceniji savetnici svojoj deci i treba da budu upoznati sa svim važnim pitanjima izbora njihovog zanimanja. Nepripremljenost, prerano ili prebrzo donesena odluka, dovodi do krupnih grešaka u izboru, što često ostavlja štetne posledice na ličnost. (npr. neuspeh u toku studija može značajno da utiče na samopouzdanje).

Stoga, evo nekoliko pitanja koja roditelji treba svakako da postave deci pre izbora fakulteta/visoke škole:

Da li želiš da nastaviš studiranje ili bi odmah počeo/la da radiš?
Da li ti je važno u kom gradu ćeš gradu studirati?
Da li ti je iz nekih razloga važno da li je to privatni ili državni fakultet?
Da li ti je važno isključivo da uživaš u materiji koju odabereš ili si spreman/na da studiraš nešto što ti i nije puno zanimljivo, ali obećava bolju zaradu i mogućnost zaposlenja?
Da li to zanimanje treba da podrazumeva timski ili isključivo individualni rad?
Da li to zanimanje treba da donosi puno inovativnosti ili da se odnosi na rad po precizno strukturisanim pravilima?
Da li ti je važno da vidiš opipljive proizvode svog rada ili ti je važno da uživaš u procesu, bez obzira na vrstu ishoda?

Leave a Reply