Internet

Infostud sakupio iskustva sa proslogodišnjih prijemnih ispita

„Predviđeno vreme za rešavanje prijemnih ispita je sasvim dovoljno.“ „Prijemni nije bio mnogo težak, ali zahteva puno koncentracije.“„Ne nadajte se da ćete uspeti da prepišete nešto.“ „Dežurni profesori su uglavnom ljubazni i spremni su da vam pomognu.“ „Trema je sasvim normalan osećaj u takvoj situaciji“

Ovo su samo neki od saveta preko 400 maturanata koji su su prošle godine upisivali fakultete i visoke škole širom Srbije a koje je prikupio specijalizovani veb sajt za upis na fakultete prijemni.infostud.com. Osnovni cilj ove rubrike je da pruži mogućnost maturantima iz cele Srbije da sa budućim generacijama podele svoja iskustva sa prijemnog ispita, načine na koje su se pripremali za njega, njegovu težinu, atmosferu koja vlada na samom polaganju, ponašanju budućih kolege kao i da poruče nešto budućim generacijama koje će ove godine polagati prijemni ispit na fakultetima i visokim školama. Rubrika Iskustva sa prijemnog nalazi se na adresi http://prijemni.infostud.com/iskustva-sa-prijemnog/ a u njoj se mogu pronaći iskustva sa polaganja prijemnih ispita na čak 76 fakulteta i visokih škola širom Srbije.

Po mišljenju prošlogodišnjih maturanata, na prijemnom ispitu nije bilo prepisivanja, uglavnom zbog činjenice da jedni druge posmatraju kao konkurenciju na testu te im nije ni bilo u interesu da prepisuju. Po ovim iskustvima, dežurni profesori su dobili odlične ocene, jer su pored svojih redovnih obaveza koristili i svoje iskustvo da uz neku šalu opuste maturante i smanje neizbežnu tremu. Maturanti su se složili da je prosek iz srednje škole najbitniji, i da je prijemni samo jedan test koji potvrđuje znanje stečeno u srednjoj školi. Vreme za popunjavanje testa je sasvim dovoljno, te ovo ne treba da izaziva nervozu.

Inače, glavna poruka za ovu generaciju maturanata je da će potkovani znanjem biti mnogo manje nervozni i da treba verovati u sebe i uspeh neće izmaći.

Leave a Reply