Internet

INHOPE u poseti Ministarstvu i Netpatroli

Državna sekretarka Tatjana Matić sastaće se u četvrtak sa Urvan Parfentijevim, predstavnikom INHOPE međunarodne organizacije i internet servisa za prijavljivanje nelegalnih sadržaja na internetu i koordinator ruskog nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu „Ne dopusti!“.

Tokom svoje posete, Parfentijev će obići prostorije Centra za bezbedni internet Netpatrole – nacionalnog servisa za prijavljivanje nezakonitih i štetnih sadržaja na internetu, projekta koje je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine sprovelo u saradnji sa Fondom B92, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Telenor Fondacijom.

Državna sekretarka Matić i Parfentijev vodiće razgovore sa predstavnicima resornog ministarstva i Fonda B92, kao i sa svim partnerima koji zajednički rade na aktivnostima Centra za bezbedni internet o održavanju i unapređivanju servisa Netpatrola, a biće reči i o njegovom ulasku u mrežu međunarodne organizacije INHOPE.

One thought on “INHOPE u poseti Ministarstvu i Netpatroli

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Iz vaseg gore navedenog saopstenja saznaje se za prostorije Centra za bezbedni internet i Netpatrole – nacionalnog servisa za prijavljivanje nezakonitih i štetnih sadržaja na internetu, projekta koje je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine sprovelo u saradnji sa Fondom B92, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Telenor Fondacijom.

  Na pocetku internet stranice Netpatrole pise:

  ‘”Net patrola’ je onlajn mehanizam za podnošenje prijava Centra za bezbedni internet koji je osnovan u svrhu prijema i obrade prijava o nelegalnim ili štetnim sadržajima na internetu.

  Težište u radu mehanizma za prijave je sprečavanje širenja slika i video materijala na kojima je prikazana seksualna zloupotreba dece, seksualno iskorišćavanje i fizički i psihološki napadi na decu.”

  Privatni tuzilac ipak ostaje u velikoj dilemi sta se u smislu teksta Netpatrole smatra nezakonitim i stetnim sadrzajem na Internetu. Da li se stetnim sadrzajima na Internetu smatraju, na primer, programi koji sadrze pornografiju, prema clanu 11. stav 2. i clanu 68. stav 2. tacka 6. Zakona o radiodifuziji, kao i po clanu 185. stav 1. Krivičniog zakonika?

  Pitanje je da li se pod nelegalnim sadrzajima na Internetu, u smislu teksta “Net patrola”, podrazumevaju i informacije kojima se poziva na nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka ili narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, sprečavanja propagiranja rata ili podstrekavanja na neposredno nasilje ili radi sprečavanja zagovaranja rasne, nacionalne ili verske mržnje, kojim se podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje (član 50. stav 2. Ustava Republike Srbije).

  Na sajtu (u fazi izrade?!) srpskog Centra za bezbedni internet pise na engleskom jeziku (?!):

  “Safer Internet Centre Serbia is a project in partnership of Belgrade-based NGO Fund B92, a coalition of non-governmental organizations from the entire Serbia, Republic of Serbia Ministry of Interior and Republic of Serbia Ministry of Foreign and Internal Trade and Telecommunications. It is supported by EU Commission as a part of its Safer Internet Program.”

  O kakvoj se to koaliciji radi ciju osnovu cini Belgrade-based NGO Fund B92?

  Zasto se Saopstenje Komisije COM(2012) 0196 final, o evropskoj strategiji za bolji Internet za decu,
  svelo samo na poslednji, cetvrti deo (“stub”): Borba protiv seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja deteta? Sta je sa prva tri “stuba”? Zar su ona bez znacaja?

Leave a Reply