Internet

Instagram prodaje fotografije korisnika?!

Od 15. decembra u okviru Instagram aplikacije pojavio se info o novim Pravilima korišćenja koja izazivaju sve više negodovanja…

Internet zajednica doslovno je “zapalila“ forume posvećene fotografiji i Instagramu, a glavna tema je “Facebook otimačina“ njihovih Instagram prava.

Naime, od 16. januara važiće nova Instagram Korisnička pravila, koja omogućavaju vlasniku – Facebooku – da otuđi, doradi, obriše ili čak proda vaše (hej, VAŠE!) Instagram fotografije i to bez ikakve prethodne najave!

Ova pravila predstavljena su 15. decembra i svi korisnici mogu ih videti već sada, u okviru obaveštenja na svom Instagram profilu (pogledajte sliku).

Nova Pravila omogućiće Facebook kompaniji, koja je pre tri meseca i zvanično postala vlasnik Instagrama, da sve fotografije od 16. januara licencira – deli, predaje na limitirano korišćenje uz nadoknadu ili prodaje svojim partnerima, pridruženim kompanijama, kompanijama koji zatraže te fotografije ili trećim licima.

Korisnici su besni. Rekli bismo s pravom, jer sa prihvatanjem novih Pravila automatski prihvataju i to da se odriču svih prava na svoje fotografije objavljene na Instagramu.

Jedan od korisnika na Facebooku je napisao da će Instagram postati kao iStock servis za preuzimanje fotografija, samo što oni koji ih budu uzimali neće morati da plate autoru ni dinar.

Kurt Opsal, viši menadžer u Electronic Frontier Fondaciji kaže u izjavi za CNet portal da se od korisnika traži da potpišu saglasnost sa nedovoljno objašnjenom procedurom upotrebe njihovih fotografija u komercijalne svrhe, od koje će korist imati samo zaposleni u Facebooku ili čak ni oni, nego treća lica i/ili kompanije. Opsal navodi i to da će biti vrlo zanimljivo pratiti dalja dešavanja u vezi sa ovim slučajem, jer već sada postoji ogroman otpor korisnika Instagrama prema novim Pravilima korišćenja.

Prodaja fotografija bez prethodne najave Facebooku/Instagramu je omogućena tek od 16. januara i to nakon što korisnik izbriše svoj Instagram profil. U tom slučaju fotografije se ne brišu, samo podaci korisnika sa nalogom i one ostaju u trajnom vlasništvu Facebooka. Korisnik nadalje ne raspolaže nikakvim pravima u vezi sa fotografijama.

Vi samo slikajte, trudite se što više, a Facebook i Instagram će da prodaju vaše slike. Ah, da – vi se tu, em ništa ne pitate, em ništa ne možete.

I šta sada, hoćete li nastaviti da koristite Instagram ili će „pasti“ brisanje profila pre 16. januara, kada imate još kolike-tolike šanse da trajno uklonite sve svoje dosadašnje fotografije?

(MONDO, Marko ČAvić)

Leave a Reply