Internet

Intel: do 2015. godine preko 15 milijardi uređaja biti povezano na Internet

Kompanija Intel Corporation predviđa da će do 2015. godine preko 15 milijardi uređaja biti povezano na Internet, a trećina tih povezanih uređaja činiće inteligentni sistemi. Ova mreža inteligentnih sistema često se naziva i Internet of things (IoT), a eksplozivni rast koji se predviđa za ovu kategoriju predstavlja veliku priliku za mnoštvo novih IT izazova.

Kako bi se pojednostavilo i ubrzalo korišćenje mreže inteligentnih sistema IoT, kompanija Intel najavila je danas proizvod Intel® Intelligent Systems Framework. Proizvod se sastoji iz nekoliko interoperabilnih rešenja, dizajniranih da omoguće povezivanje, upravljanje i bezbednost uređaja na dosledan i prilagodljiv način.

Novi pristup razvoju

Danas, proces razvoja povezanih uređaja podrazumeva korišćenje komponenti različitih proizvođača. Među komponentama često nedostaju bezbednosne funkcije i funkcije upravljanja, koje su neophodne za zaštitu i upravljanje mrežom, koja povezuje uređaje međusobno, ali i sa cloud mrežom, a preko koje se prenosi ogromna količina podataka. Ovakav pristup razvoju može biti dugotrajan i skup za vlasnike sistema, koji moraju izdvojiti velika sredstva kako bi kreirali i dobili odobrenje za niz hardverskih i softverskih zahteva.

Proizvod Intel Intelligent Sistems Framework pruža niz rešenja za smanjenje vremena koje je potrebno za integraciju hardvera i softvera u okviru inteligentnih sistema. Proizvod se takođe bavi i podelom trenutnog tržišta, tako što stvara standardizovanu i otvorenu platformu za ekosistem koji aktivno pronalazi nova rešenja.

Stvaranje vrednosti u „velikim podacima“

Sledeći korak je pristupiti podacima koji postoje u okviru inteligentnih sistema, a često se nazivaju „veliki podaci“. Ovo je posebno važno u sredinama kao što je proizvodnja, gde se mnogo podataka prikuplja, ali ne nužno i analizira.

Kada se jednom analiziraju, „veliki podaci“ mogu pomoći preduzećima da povećaju efikasnost, poboljšaju produktivnost i kreiraju usluge koje donose prihod, dok potrošačima pružaju nova i uzbudljiva iskustva. U povezanom okruženju prodavnica, vremenski podaci mogu upozoriti na približavanje oluje i promeniti sadržaj na digitalnoj mreži maloprodajnih lanaca, kako bi se prilagodile cene proizvoda koji su u vezi sa vremenom, kao što su kišobrani. U vozilima, podaci se mogu deliti među vozilima i cloud mrežom, i na taj način omogućiti vozačima da svakog trenutka primaju najnovije informacije o saobraćajnim gužvama, bezbednosti i održavanju vozila, kao i druge usluge bazirane na lokaciji.

Proizvod Intel Intelligent Systems Framework će pomoći da ova iskustva postanu stvarnost, kroz uspostavljanje zajedničkog i prilagodljivog rešenja da se ubrza usvajanje povezanih uređaja i istovremeno osigura njihova bezbednost i jednostavno upravljanje. Pored toga, proizvod će omogućiti vlasnicima sistema da se umesto na sredstva za razvoj, usredsrede na pretvaranje ogromne količine podataka u korisne informacije.

Intel Intelligent Systems Framework

Proizvod Intel Intelligent Systems Framework sadrži nekoliko osnovnih proverenih komponenti kompanije Intel i njenih partnera koji se bave povezivanjem, upravljanjem i bezbednošću, kao i stručnost kompanija McAfee, Microsoft i Wind River. Među procesorima kompanije Intel koji podržavaju ovaj proizvod su i Intel® Xeon® procesori, druga i treća generacija Intel® Core TM procesora sa tehnologijom Intel® vPro TM i Intel® Atom™ procesori.

Kompanija Intel takođe posluje i sa prodavcima sistema, samostalnim prodavcima softvera i integratorima sistema, i formira nove usluge koje povezuju uređaje sa cloud mrežom. Ovaj ekosistem će blisko sarađivati sa organizacijom Open Data Center Alliance kako bi obezbedili potpunu integraciju ovih uređaja u okviru centra podataka i cloud mreže.

Rešenja zasnovana na proizvodu Intel Intelligent Sistems Framework kompanija Advantech, Dell, Kontron i Portwell dostupna su već danas, a dodatni proizvodi iz kompanija Arrow, Avnet, Axeda , Digi International i WebHouse biće dostupni u narednim mesecima.

Proizvod Intel Intelligent Systems Framework već danas je dostupan besplatno za određene korisnike i ponude na veb sajtu www.intel.com/intelligentsystemsframework.

Leave a Reply