intel
Internet

Intel Labs se priprema za bežičnu budućnost

U svom govoru na konferenciji Intel Developer Forum, direktor sektora za tehnologiju kompanije Intel, Džastin Ratner, rekao je: „U budućnosti, sve što ima bar jednu računarsku komponentu, moći će da se poveže na internet. Proizvešćemo tehnologiju koja će omogućiti svim uređajima da bežično budu povezani na internet, od najjednostavnijih ugrađenih senzora do najnaprednijih data centara u cloudu.“

Ratner je prvi put demonstrirao kako radi digitalni bežični radio, nazvan „Radio Murovog Zakona(Moore’s Law Radio). Objasnio je da digitalni radio poštuje Murov zakon prilagođavanjem veličine i energetske efikasnosti uz pomoć digitalnih čip procesora kao što je najnoviji 22nm čip kompanije Intel sa tehnologijom tri-gate.

Digitalni radio bi najverovatnije bio integrisan u sistemu „system-on-chip“ za smart telefone i tablet računare. Mala veličina i niska potrošnja integrisanih digitalnih radio aparata omogućiće niz novih aplikacija za prenosne uređaje preko koncepta „Internet of Things“, gde uređaji kao što su kućni aparati sa senzorima mogu međusobno da komuniciraju, razmenjuju podatke, a njima se može i upravljati daljinskim putem.

Pružanje mnogih pogodnosti i produžetak trajanja baterije za uređaje povezane preko „clouda“

Korisnici vole kada mogu da prime i-mejl i novosti sa društvenih medija i kada su njihovi uređaji u pasivnom režimu rada. Kako bi to uvek bilo moguće, tehnologija Intel Smart Connect u trenutku „budi“ Ultrabook računar, ali samo onoliko dugo koliko je dovoljno da primi paket dolaznog saobraćaja, a zatim se vraća u pasivan režim, kako bi obezbedio da baterija duže traje.

Pokazujući kako prednosti tehnologije Smart Connect mogu biti poboljšane, kako bi uključile aktivan prenos podataka i video striming, Ratner je predstavio tehnologiju „Spring Meadow“, koja bolje upravlja komunikacijom između „clouda“ i uređaja.

Eliminisanje šifri i povećanje bezbednosti

Šifre su i dalje najčešći, ali neadekvatan način zaštite važnih podataka. U nastojanju da eliminiše potrebu za šiframa, kompanija Intel Labs kreirala je tehnologiju koja je zamena za ovakav pristup, a zove se Client Based Authentication Technology. Ne samo da zamenjuje šifre, već i dosta pojednostavljuje i ubrzava proces pristupanja bankovnim računima, deonicama i drugim ličnim podacima na „cloudu“.

Tehnologija omogućava korisniku da jednom potvrdi svoj identitet uređaju, kao što je Ultrabook računar ili smart telefon, pomoću biometrijskih senzora, a zatim uređaj sam može automatski da se poveže sa jednom ili više usluga zasnovanih na cloud tehnologiji. Prepoznavanjem jedinstvenog rasporeda vena na dlanu neke osobe, korisnik može direktno da pristupi svom bankovnom računu, društvenoj mreži ili bilo kom drugom sigurnom servisu. Tehnologija takođe pruža mogućnost praćenja prisutnosti, i zaključava uređaj i vezu sa servisom kada korisnik svoj uređaj ispusti iz ruke. Novi biometrijski skener otključava platformu i odmah pokreće prethodno otvorene veze. Ceo proces je potpuno jasan, lak za upotrebu i siguran.

Radijska pristupna mreža na cloudu i budućnost bežičnog interneta

Ratneru se na bini pridružio dr Čin Lin I, naučnik u Kineskom institutu za mobilna istraživanje u Pekingu, kako bi razgovarali o saradnji između kompanija Intel Labs i China Mobile, u nameri da osmisle i isprobaju mrežu za pristup internetu preko radija, Cloud Radio Access Network (C-RAN). Mreža C-Ran je zamena za tradicionalnu mrežu RAN, koja je osnova za savremene mobilne komunikacije. Doktor je objasnio da će C-RAN tehnologija drastično smanjiti i kapitalne i operativne troškove provajdera bežičnih usluga, dok će korisnicima pružati mnogo bolje usluge, uz manje prekida veze tokom perioda kada je najveće opterećenje.

Ratner je opisao još jedan istraživački projekat, koji se naziva Video Aware Wireless Network (VAWN), a od koga će imati koristi i provajderi i krajnji korisnici. Tehnologija VAWN je proizvod zajedničkog akademskog istraživačkog programa koji su pokrenule kompanije Intel, Cisco i Verizon. Prema predviđanju Cisco Visual Networking Index, očekuje se da će mobilni saobraćaj značajno rasti tokom narednih 5 godina, pa bi bežične mreže mogle biti ograničene, a video kvalitet loš, ukoliko ne bude novih inovacija. Tehnologija VAWN ima za cilj da poveća kapacitet za video striming preko bežičnih mreža, dok istovremeno poboljšava kvalitet snimka.

Leave a Reply