Internet

Internet beskućnici, podstanari i vlasnici

Pored svog realnog životnog i radnog prostora, poslednjih godina dobili smo i svoj virtuelni životni i radni prostor. Ako Internet posmatramo kao veliki virtuelni grad, kao mnoštvo “nekretnina” koje su ustvari veoma „pokretne“, sasvim je adekvatna analogija sa beskućnicima, podstanarima i vlasnicima u realnom životu.

U današnje vreme sasvim je opravdano za pojedinca ili firmu koji nisu prisutni na Internetu reći da su internet beskućnici. Niko ne zna njihovu internet adresu, jer je jednostavno i nemaju! Nemaju čak ni svoj lični ili poslovni profil na nekoj društvenoj mreži, a ne koriste ni neki od besplatnih e-mail servisa, koji bi im makar omogućili da ih neko pronađe na Mreži i uspostavi komunikaciju. Na internet beskućnike, to jest ljude ili firme koji postoje samo u offline svetu, možete da naletite samo slučajno ili sticajem okolnosti, ako vam se putevi ukrste. Danas je skoro nemoguće biti ozbiljan poslovni čovek ili ozbiljna firma, ako pored fizičke ne posedujete i internet adresu.

Prvo što prosečan internet beskućnik preduzme, kako bi se skućio na Internetu, je da se besplatno nastani na nekoj društvenoj mreži. Mnogi misle da je svejedno, a neki da je čak i bolje, da imaju samo svoj profil ili stranicu na mestima kao što su npr. Facebook, Google+, LinkedIn… jer su “svi već tamo”. Da, jesu, doduše ne svi, ali mnogi jesu tamo, i žive kao internet podstanari! Stanodavac tog internet prostora je multinacionalna kompanija i boravak na tom mestu, koji je trenutno besplatan, je stvar njene dobre volje, a može već sutra da bude otkazan, bez obrazloženja. I tako se u trenutku od internet podstanara opet postaje internet beskućnik! Čak ostajete i bez svog “nameštaja” koji ste doneli (fotografije, tekstovi, prijatelji…).

U stvari, sve to svoje ostavljate njima – vama je nedostupno, ali oni sve to mogu i dalje nesmetano da koriste kako god žele, ne pitajući nikog za dozvolu. Zapamtite: ono što mislite da je vaše na nekoj društvenoj mreži, ustvari je privatno vlasništvo onoga čija je ta društvena mreža. I taj neko raspolaže svim informacijama i određuje sva pravila.

Društvene mreže su kao kafić u kome se stalno okuplja društvo, i super je za druženje, ali ne možete da živite ili radite u kafiću, morate da imate svoj dom ili kancelariju. Pri tom, “gazda kafića” može nekog i da izbaci napolje, ako taj krši neka pravila kuće. To se, iz različitih razloga, već mnogima desilo na nekoj od društvenih mreža – mnogi su ostali bez svog profila, a time i bez pristupa stranicama koje su do juče smatrali svojim. U uslovima korišćenja, koje skoro niko ne čita, lepo piše da oni nemaju nikakve obaveze prema svojim korisnicima, i pošto su im to sve besplatno pružili, mogu neki profil da obrišu i ukinu kad god to požele. Ustvari, svi ti profili na društvenim mrežama su besplatni samo zato što vlasnik te internet lokacije koristi podatke koje milioni korisnika ostavljaju o sebi, da bi svoje usluge bolje prodao kompanijama koje se oglašavaju na toj društvenoj mreži. Vi ste tamo samo dodatna vrednost njihove internet lokacije.

Ako zaista želite da na Internetu imate nešto svoje, onda to morate da izgradite na sopstvenom internet domenu i tek tada postajete internet vlasnik. Naziv internet domena je deo vaše sopstvene web i e-mail adrese i predstavlja osnovu identiteta na Internetu. Svaki naziv internet domena je jedinstven i može da ga koristi samo jedna kompanija ili samo jedna osoba. Naziv vašeg internet domena je vaša trajna, lično odabrana adresa preko koje uvek, svi, lako mogu da vas nađu ili prepoznaju na Internetu! Tek tada ste “svoj na svome”. A da biste stvarno bili “na svome”, preporuka je da to uradite na nekom od nacionalnih internet domena, kao što su naši domaći .RS i .SRB domen. Postoji mnogo dobrih razloga za to, a najbitniji je taj da Gugl u rezultatima pretrage daje prednost sajtovima na lokalnim, nacionalnim internet domenima.

U realnom životu, adrese stanovanja ili sedišta firmi su promenljiva kategorija. Svejedno da li je to zbog selidbe ili zato što je državni organ odlučio da promeni naziv vaše ulice. Slična situacija je i sa telefonskim brojevima. Zbog ovih razloga mnogi se lični i poslovni kontakti nepotrebno prekinu, jer kontakt podaci postanu zastareli. Registrovanjem sopstvenog naziva internet domena dobijate svoju trajnu adresu i vlasnik ste tog parčeta internet prostora sve dok plaćate korišćenje tog naziva. Vi ste vlasnik svega što je na toj adresi i vi sami određujete sva pravila, onako kako vama to odgovara.

Na internet sajtu www.nadjimelako.rs (dostupnom i na ćiriličkoj adresi nađimelako.srb), objašnjeno je zašto je dobro da imate svoj .RS i .SRB domen, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete. Takođe, data su i opšta uputstva o izradi internet sajtova i načinima dobre promocije na Internetu.

One thought on “Internet beskućnici, podstanari i vlasnici

Leave a Reply