Internet

Internet bezbednost: Pokrivate li web kameru svog računara?

Prema istraživanju koju su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, 21 odsto korisnika prekriva svoje web kamere jer se plaše da ih sajber špijuni posmatraju preko sopstvenog računara. U nekim zemljama, ova brojka je još veća: 40 odsto ispitanika u Kini redovno pokriva kameru. Njihova briga nije bezrazložna – web kamere često mogu postati efikasno oruđe sajberkriminalaca.
Istraživanje je otkrilo da je skoro četvrtina korisnika (24 odsto) potpuno nesvesna da je moguće da ih neko posmatra preko web kamere. Samo 44 odsto ispitanika je u potpunosti svesno ove pretnje i priznaju da im zbog ove mogućnosti nije ni malo prijatno. Važno je zapamtiti da hakerima na meti nisu samo javne ličnosti-svako može postati interesantan.

Postoje različiti razlozi za hakovanje web kamera. Prvo, sajber kriminalci ih mogu koristiti da bi ukrali poverljive podatke iz poslovanja neke kompanije, ali i da bi pristupili finansijskim podacima. Ponekad nepažljivi korisnici još više olakšavaju ovaj zadatak hakerima, jer, naprimer, jedan od deset ispitanika priznaje da svoje poverljive podatke čuva na papiriću pored kompjutera. Moderna web kamera može jednostavno prikazati te podatke.

web-camera

Drugo, prevaranti mogu ukrasti kompromitujuće slike žrtve koja nije na oprezu. One se mogu koristiti za ucenu, ili čisto radi zabave – i poniženje žrtve. Npr, u maju 2014. Eupopol je otkrio mrežu ljudi koji unapređuju, šire i koriste rizične programe koji su takođe bili dizajnirani za špijuniranje web kamerom. Istraga je započeta hapšenjem holandskog hakera koji je inficirao kompjutere 2000 žena u nadi da će dograbiti njihove intimne fotografije.

Kada u obzir uzmemo ovakvu situaiju, ni malo ne iznenađuje podatak da 1 od 5 korisnika prekriva svoju web kameru. Prema ovoj studiji, dosta veliki procenat korisnika (6%) prekriva i kamere na svojim mobilnim telefonima (istrazivanje nije preciziralo da li ispitanici prekrivaju obe kamere ili samo prednju).

U isto vreme, prekrivanje objektiva nije najefikasnija metoda zaštite. Ona će svakako privremeno sprečiti vizuelni nadzor, ali ništa ne čini da onemogući prisluškivanje preko mikrofona ugrađenog u web kameru, niti sprečava presretanje fotografija kada korisnici uključe svoje kamere. Mnoga bezbednosna rešenja omogućuju zaštitu od rizičnih softvera koji “špijuniraju”preko web kamere. Ipak ovo ne funkcioniše ako program nije rizičan sam po sebi (npr, samo prenosi slike) ili napadač koristi legalni softver u ovu svrhu.

Kako bi se osiguralo da su korisnici uvek na oprezu od aplikacija koje špijuniraju preko kamere, i pritom zaštitili svoju privatnost bez lepljive trake, Kaspersky Lab je razvio posebni Webcam Protection modul I integrisao ga u Kaspersky Internet Security – Multi-Device. Ovo rešenje stalno nadgleda pristup ka ugrađenim ili povezanim web kamerama i obaveštava korisnike o bilo kakvim pokušajima pristupa. Korisnici mogu odabrati kada će određeni programi prenositi i video zapise. Takođe, omogućava i potpuno blokiranje pristupa web kameri.

One thought on “Internet bezbednost: Pokrivate li web kameru svog računara?

  1. Аца

    И после кажу: Купи веб камеру. Е баш нећу. А мобилни у футролу, па у акваријум са рибицама.

Leave a Reply