Internet

Internet do najzabačenijih delova Srbije

Internet kabl bi u 2013. godini konačno mogao da stigne i do udaljenih sela u Srbiji, predviđa novi Akcioni plan o elektronskim komunikacijama. Iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija kažu da će ovaj dokument biti usvojen do kraja ove godine, a među svojim rešenjima predviđa i uvođenje dugo čekanog brzog Interneta. Širokopojasna mreža bi trebalo duplo da poveća protok interneta u Srbiji u naredne dve godine.

Građani u ruralnim područjima uskoro bi mogli da bez problema gledaju TV program, preko svog mobilnog telefona.

– Akcioni plan o elektronskim komunikacijama omogućava operaterima da razviju modernu tehnologiju na celom području zemlje – kaže Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije i informaciono društvo.

– Tako će Internet u svoje domove moći da uvedu i građani koji žive u udaljenim selima. Trebalo bi da ga usvojimo do kraja godine.

Prosečna brzina interneta kod nas sada je 5,5 MB/s, po čemu su od nas brže i Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Rumunija ima čak sedam puta brži Internet, po istoj ceni mesečne usluge. Novi akcioni plan, pak, predviđa povećanje protoka informacija do 10 MB/s do 2014. godine.

– Uvođenjem širokopojasnog Interneta, do 2016. godine bi trebalo da prosečna brzina mreže u domaćinstvima u Srbiji bude 30 MB – dodaje Lazarević.

– Procene Evropske unije do 2020. godine su 100 MB/s.

Akcioni plan, navodi Lazarević, jedna je od preporuka koja stoji i u Beloj knjizi stranih investitora, kako bi se privukla nova ulaganja u Srbiju.

Napredak u brzini

Pre samo godinu dana prosečna brzina interneta u Srbiji bila je svega 3 megabajta u sekundi. U martu ove godine, prosečan srpski klijent na mreži mogao je da skida podatke gotovo duplo brže jer se brzina povećala na 5,5 MB/s. Tako se Srbija našla na 69. mestu po brzini interneta, od ukupno 174 zemlje koje su učestvovale u istraživanju.

Leave a Reply