Internet

Internet i Cyber ratovi

WarsInternet, uz sve prednosti, nosi i velike pretnje. Izazivaju ih hakeri koji su plaćeni od strane svetskih Vlada ili su jednostavno – individualci. Svetski centar za odbranu od „sajber“ napada nalazi se u Talinu.

Čitava Estonija je pre dve godine bila žrtva ruskih hakera koji su, iznervirani odlukom Talina da izmesti spomenike ruskim borcima, napali razne estonske sajtove. E sad: to možda i ne bi bio toliki problem da se u ovoj zemlji skoro sve ne radi preko Interneta: od bankarstva pa do uobičajenih poslova. Hakerski napad je praktično „isključio“ Estoniju.

Bio je to prvi sajber rat u istoriji čovečanstva! Od tada svaka zemlja koja hoće da se zaštiti od hakera šalje izaslanike u Talin da nauče nešto u Centru za odbranu od sajber napada (CCDOE) koji je pridružen NATO-u.

„Naš cilj je da utvrdimo kako je do napada došlo, šta su motivi, ali i šta bi sve moglo da nas snađe u budućnosti kada su u pitanju hakerski napadi“, kaže direktor Centra poručnik Kol Ilmar Tam.

I obaveštajci hakuju…

Rain Otis je Estonac koji je studirao na elitnoj vojnoj akademiji Vest Point u Americi. On pojašnjava kako, uz pomoć Interneta, funkcioniše prikupljanje podataka o pojedincima – ali i Vladama.

„Zastrašujuće je kojom brzinom se u današnje vreme može doći do određenih informacija. Sada obaveštajci lako dolaze do informacija u čije su se traženje ranije ulagala ogromna sredstva i trud. Državne službe su samo adaptirale programe koje koriste kriminalci da bi nekome ukrali bankovni PIN ili broj kreditne kartice“, kaže Otis.

Perspektive: ratovi bez ubijanja

„Možete upropastiti neku zemlju ako joj hakujete ekonomske sisteme ili presečete komunikacije. Vojska te zemlje se još uvek može boriti, ali koga briga: moraće da povuku trupe kada ekonomija propadne. I tako će u ratu moći da se pobedi bez ijednog ispaljenog metka.“

A da do toga ne bi došlo, Estonci iz Centra za odbranu od sajber napada i dalje će se baviti istraživačkim radom – kako bi jednoga dana mogli da zaštite milione “onlajn života” širom sveta.

Leave a Reply