Internet

Internet kao iz Orvelove vizije

Internet 2025. godine biće nalik na “velikog brata” – viziju Džordža Orvela iz njegove knjige “1984.”, navode internet stručnjaci.

Američki Istraživački centar Pew objavio je izveštaj “Pretnje internet mreži”, za koji je anketirano 1.400 stručnjaka, uključujući analitičare i univerzitetske profesore.

Svaki stručnjak bio je zamoljen da navede koje su, po njemu, najveće pretnje za korisnike interneta do 2025. godine. Prema rezultatima istraživanja, internet 2025. godine bit će svet nadzora i manipulacije.

1984 orvel

U izvještaju se navode četiri najveće pretnje sa kojima je suočen internet.

Na prvom mestu su restriktivne akcije država, koje će zbog održavanja sigurnosti i političke kontrole sve više blokirati i filtrirati internet.

Doći će do pada poverenja korisnika usled povećanja nadzora vlada i korporacija, koje će sve više jačati kontrolu i špijuniranje korisnika.

Na trećem mestu su komercijalni pritisci koji će uticati na protok informacija i učiniti web manje otvorenim – pod pritiscima se misli na cenzuru te smanjivanje besplatnih i otvorenih sadržaja i datoteka.

Kao veliku opasnost za internet stručnjaci navode nastojanje da se filtiranjem reši problem prevelikih količina informacija, što će dovesti do smanjenja njihovog protoka i do različitih interpretacija.

Paul Safo, profesor na Stanfordu, smatra da će do 2025. godine biti nastavljen trend segmentacije interneta na lokalno prilagođene mreže, što on naziva “balkanizacijom”.

Zbog nastojanja korisnika, organizacija i vlada da se oslobode nadzora američke NSA i sličnih agencija, interesne grupe korisnika zatvara će se u male sisteme koji će onemogućavati nadzor spolja, ali će sami, istovremeno, imati mogućnost kontrolisanja informacija iznutra.

Stručnjaci predviđaju da će do 2025. internet biti znatno više nadziran, za šta će, paradoksalno, biti odgovorno upravo nastojanje korisnika da zadrže privatnost, jer će to iskoristiti oni koji će puno lakše kontrolisati manje zatvorene sisteme.

Izvor: slobodnaevropa.org

Leave a Reply