Internet

Internet kao mesto izražavanja mržnje

Centar Simon Wiesenthal identifikovao je hiljade web sajtova, blogova i društvenih stranica za koje kaže da usmeravaju na mržnju. Internet je na mnogo načina virtuelni produžetak stvarnog sveta, mesto gde se ljudi okupljaju, upuštaju se u trgovanje, i stiču znanja. To je takođe mesto koje za svoje namere iskorišćavaju razni voajeri, lopovi i teroristi. Centar Simon Wiesenthal, u New Yorku i Los Angelesu, identifikovao je na hiljade web sajtova, blogova i društvenih stranica za koje kaže da usmeravaju na mržnju.

Bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji, u Egiptu, prvog dana ove godine, prethodilo je, mesec dana ranije, upozorenje, objavljeno na Internetu, da će do napada doći ukoliko katolici ne budu intervenisali u hršćansko-muslimanskom sporu u Egiptu.

A, nakon ubilačkog pohoda u bazi američke kopnene vojske, u Teksasu, u novembru 2009., na Internetu se pojavila pohvala osumnjičenom ubici koju je objavio muslimanski klerik – rodom Amerikanac – Anwar al-Awaki, kako izgleda iz Jemena: “Da, Nidal Hassan je bio jedan od mojih učenika i na to sam ponosan. Ponosan sam na Nidala Hassana jer je to junački i prekrasan čin.”

Rabin Abraham Cooper, dekan Centra Wiesenthal, kaže da al-Awakijeva izjava podstiče i druge da ubiju: “Dobijate opravdanje za mržnju. Gotovo poput navijanja za mržnju koju je osećao taj čovek u Teksasu … kao da mu govorite: samo idi, znaš što treba činiti”, dodaje rabin Cooper, koji kaže da radikali koriste Internet za promovisanje klime mržnje, računajući na druge da deluju u skladu sa tim.

Rick Eaton, naučnik Centra Wiesenthal u Los Angelesu, pokazuje neke od oko 14 hiljada internet sajtova mržnje, koji obuhvataju sve kontinente, sve rasne predrasude i etnička neprijateljstva. Jedan takav sajt, na primer, glorifikuje belu rasu i Adolfa Hitlera. Drugi promovišu terorizam u Indoneziji ili razmatraju sveti rat u Pakistanu. Jedan web sajt podstiče rasizam kod dece. Pokazuje se video igra sa virtuelnim borbenim avionima koji puca na siromašne crnačke Haićane.

Eaton kaže da Internet omogućava vrlo laganu diseminaciju materijala mržnje: “Sa Internetom, ovakve se poruke šire i prenose poput zaraze: jedan jedini video snimak, koji postavi neka mrzilačka grupa ili teroristička organizacija, reciklira se za kratko vreme na stotinama drugih web sajtova”, kaže on.

Stručnjaci kažu da nema načina da se materijal koji na web stave teroristi može slediti unazad do tačno određenog kompjutera. Thomas Leighton, suosnivač kompanije Akamai Technologies, objašnjava: “Internet je razvijan u okruženju poverenja prema svakome. Razvijan je prvo na univerzitetima i vladinim sistemima gde nije bilo onih ‘loših’.”
Rabin Cooper kaže da se mrzilačke grupe mogu međusobno identifikovati istim klikom miša kakvim drugi koriste Internet za miroljubive namere. Recimo, nevladine organizacije koje promovišu ljudska prava i građansko društvo.

Cooper kaže da se policija, roditelji i drugi moraju suprotstaviti digitalnoj mržnji kako bi sprečili da se takva nasilna retorika pretoči u stvarnost. (Glas Amerike)

Leave a Reply