Internet

Internet konkurs za maskotu Olimpijade 2014 u Sočiju

Oni, koji žele da ponude svoju varijantu maskote Olimpijade-2014 u Sočiju moraju da požure. Do završetka prijema prijava za svenarodni konkurs ostalo je još svega nekoliko dana. Na internet-sajtu talisman.sochi2014.ru već se nalazi preko 14 hiljada radova. Pritom, konkurs nije otvoren samo za državljane Rusije. Svoje predloge već su poslali stanovnici Belorusije, Kazahstana, Nemačke, SAD, čak i Australije.

Rusija je preduzela korak bez presedana. Prvi put u istoriji Olimpijskog i Paraolimpijskog pokreta maskotu za igre ne bira Organizacioni komitet, već to čine stanovnici zemlje. 1. septembra započet je Svenarodni konkurs ideja za maskotu Igara u Sočiju. Svakodnevno na sajt konkursa prispeva na stotine predloga. Najpopularniji likovi su: medved, zec, delfin, tigar, leopard, Sneško Belić, Deda Mraz, babuška, Čeburaška… Svako ima svoje argumente, zbog čega je ovaj ili onaj junak dostojan da postane simbol Olimpijade. Kakva će maskota biti? Na ovo pitanje danas se ne odlučuje da odgovori čak ni predsednik Organizacionog komiteta „Soči-2014“ Dmitrij Černišenko. „Zemlja će birati,“ kaže on.

Dovodite me u neprijatnu situaciju, primoravate me da lobiram ideje, koje su mi se svidele. Naravno, nekima dajem prednost, a to je formirao ukus moje dece. Međutim, pre svega maskota treba da bude originalna, neponovljiva i da se svidi deci. A tek onda treba da predstavlja epohu i da propagira olimpijske i paraolimpijske vrednosti.

Vrlo je dobra ideja da olimpijsku maskotu stvara i bira cela zemlja. Konkurs je već ujedinio milione ljudi različitih profesija i uzrasta, kaže ambasador „Soči-2014“ Olesja Vladikina. Šampionka Paraolimpijskih igara 2008. godine u Pekingu ne samo a sve poziva da učestvuju na konkursu, nego je već naslikala i svoju varijantu olimpijske maskote.

Predložila sam ribu na snoubordu, – kaže Olesja Vladikina. Ja sam plivačica i zato su mi ribe bliske po duhu. Još izbog toga što je Soči crnomorsko i planinsko odmaralište. Mislim da ako se sjedine ove dve oblasti, dobija se upravo zanimljiva stvar kao što je riba na snoubordu. Po mom mišljenju, ova maskota odražava olimpijske i paraolimpijske vrednosti: odlučnost, smelost, nadahnutost, inspiraciju (…).

Svako ko to želi može da učestvuje na konkursu i da ponudi svoju varijantu maskote, koja će prikazivati predstojeće Igre-2014. Radovi se primaju do 5. decembra. Zatim će se posla prihvatiti profesionalni žiri. Umetnici, crtači filmova, režiseri, marketolozi i sportisti brižljivo će proučiti sve radove i sastaviće kratku listu finalista. 7. februara 2011. godine, tačno tri godine pre otvaranja Olimpijade u Sočiju, u direktnom televizijskom prenosu, građani Rusije će moći da glasaju i da izaberu maskotu, koja im se svidi. U Organizacionom komitetu „Soči-2014“ sigurni su da će ona biti omiljena, ne samo u Rusiji, već i celom svetu, kao i poznati olimpijski meda – simbol Olimpijade-80.

Leave a Reply