Internet

Internet kupovina u Nemačkoj ugrožava male trgovine

Nemci sve češće svoju kupovinu obavljaju preko interneta. To dovodi do promene slike mnogih gradova. U njima, naime, polako nestaju manje trgovine.

“Brana je otvorena. Trgovci u internetu idućih će godina klasičnim malim trgovcima sve više uzimati kupce”, predviđa Gerrit Heinemann, šef centra eWeb-Research na Visokoj školi Niederrhein. To će pogotovo pogoditi srednje velike gradove. “Mnogi manji trgovci će morati da zatvore svoje prodavnice”, kaže Heinemann.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja koje je sproveo Institut za trgovinska istraživanja (IFH), već sada je svaki treći potrošač smanjio broj svojih odlazaka u centar grada i umesto toga radije kupuje na internetu. Više od 60 posto trgovaca žali se na sve manji broj mušterija. No to je očito tek početak. To je pogotovo bilo vidljivo krajem prošle godine. Nemački Savez trgovine na malo (HDE) je izvestio da je kod njegovih članova prodaja stagnirala baš u decembru, koji je za nemačke trgovce najvažniji mesec u godini. U isto vreme je Savez nemačke kataloške prodaje kod svojih članova zabeležio porast od 54,5 posto, pa se zarada popela na 8,5 milijardi evra. To Heinemanna nimalo ne čudi: “Predbožićna kupovina je stres, to nema nikakve veze s fascinacijom ili posebnim doživljajem. To ljudi više ne žele i zato kupuju preko interneta.”

etrgovina

Za sada nema naznaka da će se to promeniti. Stručnjaci procenjuju da će online-kupovina i iduće godine rasti, i to deset puta više nego trgovina na malo! Očekuje se da će za nekih desetak godina svaka četvrta kupovina biti obavljena preko interneta, kaže Heinemann.

No neće sve gradske trgovine biti pogođene tim trendom. “Super položaj ostaje super. Prodavnice na osrednjoj lokaciji će biti pod pritiskom. A u ruralnim područjima nešto se mora preduzeti”, upozorava HDE. Heinemann je zato siguran: metropole poput Münchena, Hamburga, Frankfurta, Kölna ili Düsseldorfa i dalje će ostati atraktivne destinacije za šoping, a možda će čak i dobiti na važnosti. “Svi hoće na te prvoklasne lokacije”, kaže ovaj stručnjak te predviđa da će i središta većine velikih gradova i dalje biti atraktivna. “No ostali će imati problema. Pre svega mali i srednji centri s 30.000 do 60.000 stanovnika doživeće velike promene”, veruje Heinemann. On procenjuje da će onde zarada trgovine na malo do 2023. godine pasti za 30 posto.

Jedine koje ne osećaju negativne posledice šopinga na internetu za sada su prodavnice životnih namirnica. Tu je udeo prodaje putem interneta znatno manji od jedan posto. No to je zatišje pred buru. Jedna studija konsultantske kuće Ernst & Young i u toj branši predviđa brzi razvoj internet prodaje: već 2020. godine svaki će deseti evro za hranu biti potrošen klikom miša, a ne na blagajni obližnje prodavnice.

Izvor: Deutsche Welle

Leave a Reply