E-trgovina
Internet

Internet kupovina u Srbiji nerazvijena

U Srbiji 3.000.000 građana starijih od 15 godina koristi internet, a 57 odsto njih skoro nikada ili veoma retko kupuje robu preko interneta, pokazalo je istraživanje Gemiusa, vodeće kompanija za internet istraživanja.

Oko 19 odsto korisnika interneta to čini nekoliko puta godišnje, devet odsto njih jednom mesečno, a nešto manje dva do tri puta mesečno, jednom nedeljno ili češće.

etrgovina

Internet najviše koristi populacija starosti između 30 i 39 godina, zatim 20 i 29, a potom stariji od 40 godina, ali i generacija od 15 do 19 godine.
Kada je u pitanju obrazovna struktura, među surferima internetom najviše je onih sa četvorogodišnjom srednjom školom ili višom i fakultetom, nešto manje je osnovaca, dok je najmanje onih sa trogodišnjom srednjom školom.

Na e-banking “spremno” je svega 28 odsto ispitanika, dok većina (71 odsto njih) to čini retko ili nikada.
Kada su u pitanju navike, interent se najčešće koristi za praćenje vesti i malih oglasa – jednom nedeljno ili češće, ali i traženje turističkih informacija – nekoliko puta godišnje.

Imajući u vidu ”lajfstajl” interesovanja, najpopularnije su teme iz oblasti IT, mobilne telefonije, ali i automobilizma, medicine i zdravlja, i putovanja. Najmanje interesovanje vlada za poslovne i finansijske usluge, pokazalo je februarsko istraživanje Gemiusa.

One thought on “Internet kupovina u Srbiji nerazvijena

  1. Rusko

    S obzirom kako carina udara po ušima sa zulumom na sve pošiljke iz inostranstva (bez obzira na vrednost, da više ni roba do 50€ nije oslobođena dažbina) nije ni čudo što je internet kupovina nerazvijena a doke se uprava carina ne vaspita malo, neće se ni razvijati kupovina

Leave a Reply