Internet marketing

Facebook udvostručio udeo u online oglašavanju

Google je i dalje prikosnoven u domenu online oglašavanja, a njegova tradicionalna konkurencija – Microsoft, Yahoo i AOL – nisu ni blizu u poziciji da mu ozbiljno zaprete. Ali ono što ta tri diva nisu bila sposobna, mogao bi – Facebook. Ova društvena mreža je uspela da udvostruči svoj tržišni udeo tokom zadnjih godinu dana.

Google se sa tržišnim udlom od 44,1 posto još ne mora brinuti, ali se Facebook podigao sa 1,4 na 3,1 posto, prema podacima agencije ZenithOptimedia. Ono što bi trebalo privući pažnju u iz Mountain View-a je činjenica da je reč o trendu.

Facebook je jedini uspeo da stalno povećaava količinu oglašivačkih dolara, svake godine od 2006. do 2010. godine. Tokom tog razdoblja podigli su se sa 0,2 na današnjih 3,1 posto. Čak je i Google imao manji prekid tokom 2009., od kog se brzo oporavio.

Ako nastavi ovako, Facebook će do kraja ove godine preteći Microsoft, a možda i Yahoo. Naravno, ako nedavno sklopljen oglašivački pakt Microsofta, Yahooa i AOL-a ne predstavi ozbiljniji uspeh, u što analitičari sumnjaju.

Leave a Reply