Internet · Internet marketing

Marketing potencijal Facebook-a

Namera Fejsbuka da izađe na berzu sa akcijama vrednim pet milijardi dolara – dok se ukupna vrednost kompanije procenjuje na 100 milijardi dolara – izazvala je histeriju nagađanja o ogromnim sumama koje su u igri i bogatstvu koje će njegovi suosnivači steći. S jedne strane se očekuje na stotine novih milionera, a i nekoliko novih milijardera. Ali se odmah postavilo pitanje šta to Fejsbuk zapravo prodaje? Odgovor  do koga se došlo je, zapravo jasan I pomalo neprijatan – svoje korisnike!

Krunski dokaz da je upravo tako, predstavljaju podaci sadržani u prijavi koju je ova mlada i prosperitetna kompanija podnela prilikom svog izlaska na berzu (tzv. S-1 prijava). Tu se vidi da je sve do 2009. poslovala s gubitkom, a da je profit počela da ostvaruje tek otkako je uvela taster „lajk“, koji olakšava utvrđivanje ciljnih grupa potrošača za određene proizvode. Fejsbuk ima 845 miliona korisnika koji voljno pružaju podatke o svojim potrošačkim navikama, zajedno sa svojim ličnim podacima.  Te informacije su vlasništvo Fejsbuka koji njima može da trguje i ostvaruje dobit. Kada se korisnik uloguje, iskaču upravo reklame proizvoda za koje je sam pokazao interesovanje, tako da je ovakvo oglašavanje efikasnije nego u drugim medijima.

One thought on “Marketing potencijal Facebook-a

  1. Atlas

    Ama, Mahlat, meni je npr. Varagic bio jedno vreme u Google Readeru, ali kada sam ptiremila koliko me nervira njegov marketing , napucani stav i koliko mu se svi klanjaju kao da je uvatio onog sa nebesa za muda, lepo sam ga izbrisala. Komentare nisam ostavljala, jer bi time samo doprinela znacaju napisanog, a to mi nije bila namera.Dalje, ako nekog ne puca autocenzura, onda si to ti. Podrzavam zaista sve sto si napisala i sa vecinom konstatacija se slazem. Tvoje pisanje, uostalom, nije za svakoga, a pogotovo ne za narrow minded likove kojih kako u stvarnom, tako i u ovom virtuelnom zivotu ima na izvol’te.Kapiram da ne treba da postoje niti pravila, niti podele, neka cita sestro slatka ko koga hoce i neka pise ko sta hoce. Ogromantni pozdrav od mene i surdukni i dalje perom, kao sto si i do sada.

Leave a Reply