Internet · Internet marketing

Nanotehnologije dostupne preko weba

Inovaciona rešenja će uskoro moći da se kupe bez ustajanja od radnog stola. ROSNANO – ruska državna kompanija, osnovana radi razvoja nanotehnologije, namerava da ih prodaje preko internet-prodavnice. Zbog toga je početkom juna počeo s radom novi portal „Efikasna nanotehnološka rešenja“ – solutions.rusnano.com. Proizvodi se mogu naručiti odmah, a biće dobijeni tek krajem godine. Trenutno se mehanizam trgovine idejama u režimu on-lajn razrađuje.

Po prognozama analitičara američke istraživačke kompanije BCC Research, svetski obim prodaje proizvoda nanotehnologije 2015. godine će iznositi 26 milijardi dolara, rastući svake godine za 11%. Predsednik ROSNANO Anatolij Čubajs je u svojim prognozama još veći optimista – po njegovom mišljenju rusko tržište nanotehnoloških proizvoda će do tada dostići obim prodaje od 30 milijardi dolara. 30 procenata ovog obima prodavaće se preko internet-prodavnica, prepostavlja se u ROSNANO.

Na internet-portalu u otvorenom pristupu će biti izloženi podaci, koji će se stalno dopunjavati, o nanotehnološkim proizvodima i njihovim proizvođačima. Danas je internet-prodavnica pre svega orijentisana kupce ruskih opštinskih ustanova i korporacija, objašnjava direktor departmana programa za stimulisanje potražnje ROSNANO Aleksandar Morozov.

Koja je osobenost ovog portala? Portal je napravljen po logici kupca. Šta u datom trenutku želi komercijalni direktor ili direktor nabavke ili šef materijalno-tehničkog snabdevanja svake kompanije? Pred njim se nalazi zadatak da efikasno utroši sredstva akcionara ili države ako je to državni kupac. Mi mu ovde nudimo projekte za izračunavanje efikasnosti od uvođenja ovog ili onog tehnološkog proizvoda, odnosno, on vidi na koji način i koju količinu novca će njegova kompanija dobiti primenjujući, na primer, svetiljke sa svetlosnim diodama. Osim toga, za svaku robu imamo jednu ili dve adrese za primere uvođenja. Možete direktno da pozovete i da upitate čoveka da li je dobio onaj ekonomski efekat koji su mu obećali, da li je zadovoljan radom uređaja i tako dalje.

Nanotehnološka internet-prodavnica već ima potencijalne kupce, ali će elektronske tržnice početi da rade tek krajem godine. Tada će se na internetu pojaviti verzija portala na engleskom. Ruski proizvođači nanotehnoloških proizvoda računaju na inostrane kupce, kaže Aleksandar Morozov.

Stručnjaci ROSNANO su uvereni da će se sa širenjem delatnosti ove državne kompanije povećati ruski doprinos svetskoj nanoindustriji. U tome će pomoći usmerenost na modernizaciju ekonomije, koji su istaklirukovodioci države, i bogate mogućnosti ruske akademske nauke. (Glas Rusije)

Leave a Reply