Internet · Internet marketing

Nemačko tržište onlajn oglašavanja beleži ponovo snažan rast

Nemačko tržište onlajn oglašavanja beleži ponovo snažan rast. Bilo da se radi o banerima, pop-up oglasima, sponzorisanim internet stranama ili kratkim reklamnim filmovima – ukupna vrednost onlajn reklama u Nemačkoj dostigla je 305 miliona evra u prva tri meseca ove godine što predstavlja rast od 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je promet iznosio 174 miliona evra.

Ove podatke je saopštilo Savezno udruženje za informatičku privredu, telekomunikaciju i nove medije (BITKOM) u Berlinu na osnovu istraživanja koje je sproveo Institut za istraživanje tržišta Tomson medija kontrol (Thomson Media Control). “Tržište onlajn reklama nastavlja svoj uspon spektakularnim stopama rasta”, ocenio je predsednik BITKOM-a prof. dr Avgust Vilhelm Šer.

U onlajn reklame najviše su ulagale kompanije iz sektora telekomunikacija i interneta. One su potrošile oko 77 miliona evra za grafičke reklame na Internetu. Slede trgovinske firme i kataloška prodaja sa 65 miliona evra. Top listu pet najaktivnijih branši u ovoj oblasti dopunjuju medijske kuće i industrija zabave (34 mil. evra), banke i  finansijski posrednici (27 mil.), kao i firme i preduzetnici koji posluju u oblasti turizma i ugostiteljstva (26 miliona evra).

Nemačko tržište klasičnog onlajn oglašavanja je dostiglo rekordan nivo već 2007. godine kada su prihodi od ove vrste reklama iznosili 976 miliona evra što predstavlja povećanje za 103 odsto u odnosu na 2006. godinu. (www.pressestand.com)

Leave a Reply