Internet · Internet marketing

Novost na online reklamnom tržištu: inteligentna reklama

Mreža za reklamiranje Etarget danas je pokrenula novu uslugu – inteligentnu reklamu Retarget. Ona prati korisnike koji su posetili vebsajt oglašivača, na preko više od 300 vebsajtova. Podseća posetioca na proizvode i usluge oglašivača sve dok ne odluče da kupe te proizvode i usluge, ili da saznaju nešto više o njima.

“Kompanije ulažu velike količine resursa kako bi povećale saobraćaj na svom vebsajtu. Ali prema istraživanjima, čak 98% posetilaca ne kupuje ništa prilikom prve posete. Zbog toga, moramo da ih motivišemo da detaljnije istraže njihove ponude,” rekao je Vlastimir Čobrda, Country Manager, Etarget Srbija.

Retarget je pametna reklama koje podseća posetioce na proizvode i usluge oglašivača. Ovim putem ih prati na preko više od 300 vebsajtova sve dok ne požele da ih kupe ili saznaju nešto više o ponudi,” dodala je Alexandra Serdaheliova, menadžer proizvoda u Etargetu.

Cena je slična uobičajnoj ceni konktestnog PPC reklamiranja. Međutim, dostupni su novi paketi. Paketi Mikro i Mini, koji su napravljeni za manje oglašivače, cena je 490 i 1500 dinara (bez PDV-a) mesečno za svaki pojedinačno. Oni sadrže pravljenje kampanje kao i neophodni kredit.

Postojeći klijenti Etargeta i iskusni oglašivači mogu da koriste PPC plaćanje sa naprednim opcijama. Oni mogu da kreiraju kampanju koristeći retargeting u svom nalogu .

Šta je Remarketing?

Remarketing je deo marketinga koji pronalazi ljude koji su već obuhvaćeni vašom marketinškom komunikacijom. Pretpostavljajući da oni već imaju određeno znanje o Vašoj marki ili kompaniji, poruka mora biti drugačija. Druga stvar koja mora biti drugačija je – naravno – pitanje ciljnog reklamiranja.

Najbolji primer remarketinga je slanje kataloga proizvoda na zahtev. Taj zahtev je motivisan velikom marketinškom kampanjom. Ako potencijalni kupac pozitivno odgovori, prodavac koristi različiti a često I skuplji način komunikacije.

Ovo je mnogo lakše putem Interneta. Potencijalne kupce možete identifikovati čak I bez ikakve aktvnosti  potencijalnog kupca kao što su telefonski poziv ili mejl. Rešenje je retargeting.

Ova marketinška tehnika omogućava ciljano reklamiranje ljudima koji su prethodno posetili vaš vebsajt. U većini slučajeva, to su ljudi koji su najviše zainteresovani za Vaše proizvode ili usluge. Međutim, prema našim istraživanjima, prilikom prve posete oni nisu spremni za kupovinu. U tom trenutku Retargeting ulazi u igru. On prati ove posetioce u toku njihovog surfovanja mrežom. Podseća ih na proizvode I usluge oglašivača sve dok ne požele da kupe ili saznaju više o proizvodu.

Zahvaljujući retargetingu možete podsećati svoje potencijane kupce nakon što napuste Vaš vebsajt. Takva kampanja povećava svest o Vašoj marki i u velikom broju slučajeva dovodi do kupovine. Cilj takve kampanje takođe može biti I drugačiji, npr. registracija ili zahtev za obaveštenja.

Efikasni načini korišćenja retargetinga su konteksutalne PPC (plaćanje po kliku) reklame kao što su Etarget i AdWords. U oba slučaja možete koristiti retargeting posebno ili kao deo postojeće kampanje.

Princip retargetinga je veoma jednostavan. Treba da ubacite specijalni retargeting kod direktno na Vaš vebsajt. Ako posetilac dođe na vebsajt, sistem će ga pratiti. Pošto napusti vebsajt, vaša reklama će početi da se pojavljuje na mestima za reklamiranje Etargeta. U slučaju Etargeta, medijski prostor je na više od 300 vebsajtova.

Iskustva iz inostranstva pokazuju da ovakvo reklamiranje može podići željene radnje (kao što su narudžbine, registracije itd.) stotinama porcenta. U međuvremenu, ono znatno smanjuje bounce rate.

Jedna od prednosti je cena. Obično je slična normalnom PPC reklamiranju. To je jedan od razloga zašto je efikasnost znatno veća od bilo kog načina reklamiranja.

Leave a Reply