Događaji · Internet · Internet marketing

Održana 4. FuturAD konferencija

U sredu, 24. marta 2010., održana je najveća konferencija o interaktivnom marketingu u regionu

U konferencijskom centru Hypo Expo u Zagrebu, u organizaciji Interactive Advertising Bureaua (Udruženja za interaktivni marketing) i Best Marketinga Hrvatska, okupilo se više od 300 učesnika iz online industrije. Digitalni stručnjaci i konsultanti, direktori marketinga, brand menadžeri, kreativni i medijski direktori i account menadžeri imali su priliku poslušati predavanja vodećih svetskih stručnjaka, koji su predstavili najnovije trendove i perspektivu oglašavanja na Internetu.

Četvrti FuturAD otvorio je Kevin Anderson iz The Guardiana predavanjem na temu “Trendovi u marketingu i digitalnim medijima u 2010.“. Učesnicima je pokazao kako je putem društvenih mreža moguće transformisati klasične medije. Petr Pištělák govorio je o “Merenju efiksnosti oglašavanja na internetu” i pokazao na primeru eBanka kako je merenje efiksnosti online oglašavanja ne samo moguće, nego i uveliko pomaže u postizanju boljih finansijskih rezultata sa smanjenim ulaganjima i u vrlo kratkom vremenskom periodu.

U sklopu konferencije održana je panel-rasprava na temu “A gde smo mi?“, u kojoj su domaći stručnjaci govorili o aktuelnim zbivanjima, te stanju i mogućim smernicama razvoja internet marketinga u Hrvatskoj. Moderatorka panela bila je Ana Penović (PlanB), a učesnici Angela Buljan Šiber (McCann Digipark), Ante Magzan (Adriatic Media), Pilar Majerović (Tportal), Mladen Mileusnić (IAB) i Nikola Vrdoljak (Gingernet). Komentare i pitanja za paneliste učesnici  konferencije pisali su na twitterwall na kom su panel putem tweetova imali prilike pratiti i oni koji nisu bili na konferenciji.

Po završetku panel-rasprave, studije slučaja nekih od najuspešnijih digitalnih kampanja na svetu prezentirali su predstavnici poznatih svetskih brendova: Coca-Cola Company i Volvo.

Johan Ronnestam, jedan od najuspešnijih svetskih stručnjaka za digitalni marketing, koji je vodio globalne kampanje za brandove poput Adidasa, MTV-a, Nokije, Toyote, BMW-a, Ikee i Beckersa, održao je predavanje o “Novim komunikacionim mogućnostima“. Naglasak predavanja stavljen je na novo ponašanje korisnika, jačanje njegove moći te transparentnosti i demokratizaciji tehnologije, sadržaja i distribucije.

Viziju budućnosti online medija prezentovao je Tomas Koska iz Microsofta. U sklopu poslednjeg  predavanja konferencije prezentovana su saznanja koja je Microsoft dobio studijom Europe Logs On koja procenjuje učinak evolucije online ponašanja korisnika i predviđa online trendove.

Ovogodišnji FuturAd završio je 25. marta2010. Akademijom pod nazivom “Multikanalni marketing“. Na Akademiji, koja je održana u konferencijskom centru Hypo Expo u Zagrebu dan nakon istoimene konferencije, okupilo se 75 učesnika. Celodnevni trening o integrisanim online i offline multikanalnim marketinškim kampanjama održao je digitalni strateg, predavač i konzultant Mike Berry. Radio je kao digitalni strateg za klijente poput Unilevera, Forda, Chrysler/Jeepa, Hewlett-Packarda, Ericssona i mnoge druge. Autor je knjige “Novi integrisani direktni marketing“, vodi uticajni blog o tehnologiji i marketingu.

Leave a Reply