email
Internet · Internet marketing

Online oglašavanje će u narednih 5 godina preuzeti 50 posto tržišta?

Sudeći po rečima potpredsednika i izvršnog direktora Google-a Nikesh Arora, izrečenim na konferenciji D: Drive Into Media, polovinom februara u Kaliforniji, današnja vrednost globalnog advertajzing tržišta je 800 milijardi dolara!

“To je prilično veliki iznos, ali online uzima manje od 100 milijardi od tog iznosa. Opravdano je verovati da će u narednih 5 godina online ostvariti 50 procenata od ukupne vrednosti tržišta oglašavanja”, kaže Arora.

email

 

U najmanju ruku – veoma ambiciozno! Zanimljivo je da Arora nije rekao kako će online oglašavanje izgledati za 10 godina, ali je nagovestio da će veliku prekretnicu doneti internet TV.

“Čekamo da se potrošačke navike pomere od ‘potrebno-nam-je’ do ‘neophodno-nam-je’, zaključuje Arora.

2 thoughts on “Online oglašavanje će u narednih 5 godina preuzeti 50 posto tržišta?

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Saglasan sam nagovestajem potpredsednika i izvrsnog direktora Gugla Nikes Arora da ce u narednih pet do 10 godina veliku prekretnicu doneti internet TV. Medjutim, ovaj gospodin nije dao odgovor na najvaznije pitanje: kako ce se deliti sredstva od reklama izmedju davalaca audio-vizuelnih medijskih usluga i davalaca telekomunikacionih usluga?

    Pošto će u doglednoj budućnosti postojati samo jedna globalna telekomunikaciona mreža “Internet”, ili vise nacionalnih segmenata Interneta, potrebno je da nadležni medjunarodni ili nacionalni organi i organizacije već sada precizno definišu i jasno razdvoje usluge koje se pružaju preko te mreže: audio i audio-vizuelne medijske usluge, usluge veb sadržaja, finansijske usluge, usluge informacionog društva i druge informacione usluge, s jedne strane, i elektronske komunikacione usluge, telekomunikacione usluge i usluge prenosa u mrežama koje se koriste za radio-difuziju, s druge. To regulisanje je neophodno naročito zato što će 1. novembra 2014. u SAD prestati zakonom uvedeni moratorijum na takse pristupa Internetu (http://www.law.cornell.edu/uscode/text/47/151). Posledice prestanka tog moratorijuma osetiće se sigurno u svim zemljama sveta, pa verovatno i u Srbiji.

Leave a Reply