Internet marketing

Opada broj click-through poseta

Većina oglašivača sada online reklame koristi za izgradnju prisutnosti brendova, umestom za izazivanje direktnog odgovora auditorijuma

Redovno godišnje istraživanje, koje sprovodi poznata njujorška agencija DoubleClick, donosi velika iznenađenja. Prema izveštaju, direktan efekat od online oglašavanja (prvenstveno se misli na banere) značajno je opao u četvrtom kvartalu 2003. godine. Pretpostavlja se da je ovakav rezultat izazvan velikom količinom reklama i sve većim brojem online oglašivača, koji na ovaj način žele da postignu veću prisutnost brenda na tržištu. Iako se ukupni broj reklama (pogotovo tokom božićnih praznika) uvećao za 43%, istovremeno je click-through (efekat klika na baner i preusmeravanje na sajt oglašivača) opao za 45% koji sada prosečno iznosi 0,4% (na 1000 prikazanih banera, posetioci kliknu samo na 4 banera).

Napomena:
Tekst je objavljen u 27. (01. mart 2004.) broju časopisa EBIT koji izlazi kao podlistak magazina Ekonomist magazin

Većina oglašivača sada online reklame koristi za izgradnju prisutnosti brendova, umestom (u odnosu na raniji period) za izazivanje direktnog odgovora od auditorijuma (click-through-a). Ovo veliko slabljenje odgovora Internet populacije na online oglase može biti znak slabljenja osetljivosti populacije potrošača na pop-up reklame, banere i druge vidove online reklamiranja.

Prema istom izveštaju, istovremeno je znatno porastao udeo rich-media (Flash, Shockwave…) reklama u odnosu na relativno statične klasične non-rich-media vidove oglaąavanja (GIF, JPEG slike). Udeo rich-media reklama se uvećao za 59%, i to na preko 40% ukupnog broja online oglasa, samo Flash reklame su zauzele 16% ukupnog broja oglasa. Ovaj podatak samo reflektuje nameru oglašivača da upotrebom rich-media oglasa više rade na brendingu, nego u svrhu uvećanja click-through-a i broja posetilaca na sajtove.

Oglašivači koji koriste (i plaćaju) online reklame radi uvećanja direktnog odgovora (click-through-a), bolje rezultate su postigli sa rich-media sadržajima, gde click-through iznosi 4,6%, u odnosu na non-rich-media oglase kod kojih je odgovor na niovu od 1,24%. Zaključak je, ukoliko plaćate reklamni prostor na drugim sajtovima u svrhu uvećanja broja posetilaca, koristite više rich-media banera.

Zanimljivi podaci su objavljeni i u vezi dimenzija i veličine reklamnog materijala. I dalje je najzastupljeniji format banera 468 x 60 piksela, što je bilo i za očekivati. A pravo iznenađenje je relativno novi format – 728 x 90 piksela, koji se najčešće smešta na samom vrhu stranice (iznad sadržaja stranice sajta), a koji zahvata 7,7 % online reklama. “Gubitnik”, bar što se tiče dimenzija oglasa, je format 250 x 250 piksela (reklama kvadratnog oblika koja najčešće “iskače” u pop-up prozoru, na vrhu stranice) čiji je obim opao za 21%, što je i za očekivati zbog vrlo loše reakcije surfera na pop-up prozore. Da se ni oglašivačima nisu baš iskristalisali pravi formati online reklama, govori i podatak da je agencija zabeležila čak 10.844 različita formata. Zna se da click-through umnogome zavisi od same veličine oglasa, a inače ovaj odnos može značajno da fluktuira od kvartala do kvartala.

Prema predočenim podacima istraživanja, nema sumnje da je online advertajzing u daljem porastu, ali i da je i dalje u senci klasičnih medija (TV, štampa, radio…). Takođe, karakteristika 4-og kvartala 2003. godine je smanjenje click-through odnosa, pre svega zbog uvećanja ukupne količine online oglasa usled Božića i novogodišnjih praznika. Očekivanja su da će se već u prvom kvartalu ove godine click-through povećati usled zatišja i ukupnog smanjenja marketinških aktivnosti.

Leave a Reply