Internet · Internet marketing

Preko Interneta 4,5 miliona dolara

U Srbiji je za prvih pola godine preko interneta obavljena kupoprodaja u vrednosti od 4,5 miliona dolara, pokazuju podaci kompanije Visa International.

U Hrvatskoj je ovakav vid trgovine prošle godine premašio pola milijarde dolara. U Srbiji se preko interneta najviše kupuju knjige, suveniri, obuća, garderoba, elektronika, ali i proizvodi poput specijalnih glista iz Teksasa ili vrlo retkih pečuraka iz Brazila, a iskustvo online trgovine isprobalo je 70 do 100 hiljada domaćih korisnika.

Prema pisanju dnevnog lista Biznis, glavna prepreka ovoj privrednoj grani je nezainteresovanost domaćih kompanija za ovakav vid trgovine. Naime, 53 odsto preduzeća u Srbiji ima internet prezentaciju, a samo 8,3 odsto prima porudžbine preko interneta. Dodatno ograničenje predstavlja činjenica da je Srbija još na crnoj listi zemalja koje su validne za novčane transakcije, što praktično znači da mnogi strani prodajni sajtovi ne priznaju kartice izdate u Srbiji.

Stranci još pamte zloupotrebe sa platnim karticama izdatim u Srbiji, koje su se često dešavale tokom devedesetih godina. Još kad saznaju da nemamo nikakav zakon o elektronskom poslovanju, ne čudi što neće da čuju za naše kartice”, kaže Dušan Sikimić iz Diners club-a.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je započet rad na nacrtu Zakona o elektronskoj trgovini koji će uključiti elemente opšteg Zakona o trgovini, Zakona o obligacionim odnosima i važećeg Zakona o digitalnom potpisu. Inače, trgovanje online je znatno jeftinije od klasične trgovine. Preduzetnik ne plaća zakup poslovnog prostora, značajno smanjuje troškove radne snage i transporta robe, a ovakva prodavnica radi 24 časa dnevno. (EM Online)

One thought on “Preko Interneta 4,5 miliona dolara

  1. Dejan

    Sikimic lupa gluposti. Ja koristim kartice tri nase banke na webu i sve rade iako sumnjam na to da ni same banke izdavaci kartica to i ne znaju. Bitno je da ce vam na salteru preporuciti da se ne koriste na internetu jerbo hakeri “mogu da vam isprazne racun”. Toliko o nasim bankarima. Mi smo jos uvek jedina zemlja na planeti koja ne moze da udje u PayPal sistem, ali ne zbog pronevera (onda Brazil, Bugarska, Rusija i Kina nikad ne bi usli, mi smo sitne ribe za njih) vec zbog neverovatnog finansijskog sistema i zakona monopola i kontrole s cijom se striktnoscu moze meriti samo Severna Koreja.

Leave a Reply