Internet · Internet marketing

Raste tržište online oglašavanja u SAD

Online reklamiranje skočilo je za 25 odsto ove godine, na solidnih 20 milijardi USD, ali internet preduzatnici izjavljuju da bi brojka mogla da bude znatno veća kada bi oglašivači imali na raspolaganju pouzdanije načine merenja online publike.

Za razliku od tradicionalnih medija, gde svaki format ima jednog glavnog određivača rejtinga, kao što su Nilsen Co. za televiziju, Arbitron Inc. za radio itd, postoje mnogi izvori podataka o posetiocima internet stranica, koji su često suprotstavljeni, prenosi AP.
Neslaganja se nastavljaju oko toga koji kriterijumi najbolje navode potencijalni interes korisnika ka određenoj robi ili usluzi.

Dobijeni rezultati često nisu lako uporedivi sa rejtingom drugih medija, a analitičari kažu da je reč o “problemu obilja“. Izdavači na mreži ukazuju na nedostatak jedinstva koje im ne dozvoljava da sebi priušte veći komad reklamnog kolača od 250 milijardi USD samo u SAD, posebno kada se zna koliko puno vremena ljudi troše na internetu.

Ova idustrija izgleda kao da ne može sama sebi da se skloni sa puta. Potrebne su nam mjere publike i njihovog korištenja sistema koje su jasne, jednostavne i dostupne oglašivačima” kazao je predsednik internet grupacije kompanije Walt Disney Stiv Vedsort.

Leave a Reply