Internet · Internet marketing

Tržište online oglašavanja u Nemačkoj vredno 976 miliona evra

Nikada nije bilo više reklama na Internetu nego 2007. Bilo da se radi o banerima, pop-up oglasima, sponzorisanim internet stranama ili kratkim reklamnim filmovima – ukupna vrednost online reklama u Nemačkoj dostigla je 976 miliona evra u prošloj godini. Reč je o porastu od 103 odsto u poređenju sa 2006. Tadašnji prihod iznosio je 480 miliona, saopštilo je Savezno udruženje za informatičku privredu, telekomunikaciju i nove medije (BITKOM) u Berlinu. “2007. je bila prava prekretnica za grafičke onlajn reklame u Nemačkoj”, smatra profesor August Vilhelm Šer, predsednik BITKOM-a.

Razvoju tržišta oglašavanja i marketinga doprineli su pre svega telekomunikacioni i internet provajderi koji su potrošili oko 223 miliona evra za grafičke reklame na Internetu. Na drugom mestu su trgovinske firme i kataloška prodaja sa 189 miliona evra. Top listu pet najaktivnijih branši u ovoj oblasti dopunjuju medijske kuće i industrija zabave  (119 mil. evra), banke i  finansijski posrednici (116 mil.) i automobilska industrija (89). Za farmaceutske kompanije reklamiranje preko interneta je u drugom planu. One su 2007. uložile samo 6,5 mil. evra u ovaj oblik oglašavanja. Ova branša akcenat stavlja na reklamne TV-spotove i oglase u novinama i časopisima.

Profesor Šer: “Treba imati u vidu da su izdaci za grafičke onlajn reklame rasli konstantno iz kvartala u kvartal. Rast je bio naročito intenzivan u poslednja tri meseca 2007. Ukupan prihod je tada dostigao 348 miliona evra.” U poslednjem kvartalu 2007 potrošeno je tek 174 mil. u ove svrhe, u drugom već 207 mil. a u trecem skoro 246 miliona evra.

Leave a Reply