Internet marketing

Značaj analize saobraćaja na web sajtu

Najvažnija stvar za ljude u kompanijama predstavlja dobro razumevanje, tj. dobra analitička sposobnost saobraćaja i aktivnosti posetilaca na sopstvenom web sajtu

Svi smo svesni da je prošlo “zlatno doba” Interneta. Doduše mi u Jugoslaviji nešto manje, jer kod nas nije ni bilo “zlatnog doba”. Ali na Zapadu, dot-net bum je prošlost, a mrežna ekonomija se vratila na Darvinove zakone – samo oni najžilaviji opstaju. Danas, svaka kompanija koja želi da zadrži ili poboljša tržišnu poziciju mora da uspostavi i održava kompanijski web sajt, kao izvor informacija za potrošače i potencijalne potrošače, ali i kao sredstvo za generisanje e-biznis prihoda.

Napomena:
Tekst je objavljen u najnovijem (oktobarskom) broju časopisa EBIT koji izlazi kao podlistak magazina Ekonomist

U toj “poslovnoj igri” glavnu ulogu sigra dobar saobraćaj na web sajtu, koji je jedan od glavnih pokazatelja uspešnosti dobrog e-commerce-a. Stoga, najvažnija stvar za ljude u kompanijama predstavlja dobro razumevanjetj dobra analitička sposobnost saobraćaja i aktinsoti posetilaca na sopstvenom web sajtu. U osnovi, saobraćaj na sajtu predstavlja informacija o broju posetilaca tokom određenog perioda vremena, vremenu dolaska posetilaca na sajt, i vremenu njihovog zadržavanja na određenom delu sajta ili pojedinačnoj stranici. Na tržištu postoji veliki broj analitičkih softverskih alatki namenjenih analizi saobraćaja, a neki od njih su Web Trends, Webalizer

Osnovni pojmovi

Sve analitički alati primarno rad zasnivaju na informacijama koje se ekstrahuju iz tzv. LOG fajlova (dnevnički fajlovi); fajlova koji su oformljeni na web serverima, a u kojima se beleži razni podaci: odakle posetioci dolaze, koje ključne reči su koristili da bi došli do vašeg sajta, koji operativni sistem i browser koriste i sl. Bukvalno, postoje stotine komercijalnih, besplatnih i shareware analitičkih alatki LOG fajlova, koje možete pronaći preko softverskih lokacija kao što su Download.com ili TuCows – oba sajta su odličan softverski izvor.

U današnjem poslovnom okruženju veoma je važno da posedujete mogućnost analize web saobraćaja (posetilaca-potrošača), jer ti podaci integrisani podacima koji proizilaze iz poslovnog i opšteg marketinškog procesa daju određeni šablon, model korisnika potrošača. Ove integrisane informacije vode boljoj organizaciji CRM-a (customer relationship managmenta), tj. boljeg upravljanja komunikacijom sa potrošačima, a samim tim i povećanjem prihoda (profita) kao krajnjeg cilja ukupnog poslovanja. U savremenom (Zapadnom) e-biznisu postoje brojni žargonski izrazi koji bi trebali da vam budu poznati. Tako na primer imamo izraz clickstream traffic, izraz koji označava saobraćaj tj. posetioce koji su usmereni na vaš web sajt klikom sa drugog web sajta. Mnogo puta ste čuli i kod nas rasprostranjen izraz – e-business solutions (rešenja za e-poslovanje), a koji u osnovi označava načine prodaje vaših proizvoda/usluga preko e-biznis sajta. Postoji mnogo ovakvih manje/više jasnih žargonskih izraza, a novi se stvaraju gotovo svakodnevno.

Aplikacije za beleženje saobraćaja (Traffic Counter-i)

Prvo i pre svega, potrebo je odrediti da li vaše poslovanje zaista zahteva iscrpne analitičke aplikacije kao što je Web Trends ili vam može poslužiti i brojačka aplikacija kakva je recimo Hit Box [www.hitbox.com]? Većina domaćih provajdera poseduje besplatnu alatku Webalizer koja izvlači dosta informacija iz Log fajlova. Mnogo firmi sličnih Hit Box-u obezbeđuje jednostavne brojače i pregled statistike, a koji se brzo i jednostavno podešavaju. Ovde ističemo Hit Box servis koji koriste hiljade web sajtova, tako da to može biti sasvim dovoljno vašoj firmi ukoliko želite osnovne informacije kao što su broj pregledanih stranica (PageView) ili broj jedinstvenih dnevnih poseta.

Da bi koristili ovaj i slične servise, potrebno je da na vaše stranice postavite njihovo dugme (HTML kod), što na neki način može da poremeti izgled vaših stranica. Ovaj besplatni servis obezbeđije najosnovnije informacije, a za one koji traže nešto više tu je HitBox Professional, napredniji, plaćeni servis koji je vrlo sličan osnovnoj aplikaciji Web Trends. Plaćanje ide prema količini saobraćaja, što znači veći saobraćaj veće i obaveze.

Složena aplikacija – WebTrends

Firma Web Trends je preuzeta od strane kompanije netiQ, pre otprilike 2 godine i to zbog njihove jake tržišne pozicije u oblasti softvera za analizu web saobraćaja. Lokacija kompanije je [www.netiq.com], a na njoj ćete pored osnovnih podataka o kompaniji i njenim proivodima moći i da preuzmete probnu tridesetodnevnu verziju ovog softverskog paketa. Inače, oko 60% tržišta u ovom domenu pokrivaju tri porizvoda ove kompanije. Osnovni paket (WebTrends Log Analyzer), koji košta oko 500 dolara je odlično rešenje za praćenje jednog domena ili do 25 maksimalno. Sledeći paket je “WebTrends Analysis Suite“, iznosi oko 2.500 dolara, a u sebi inkorporira osnovni paket i dodatke koji pomažu u boljoj organizaciji propusne linije (bandwidth-a), praćenju i upozoravanju IT menadžmenta, te može da opsluži do 100 domena (sajtova). “Web Trends Intelligence Suite” predstavlja top proizvod ove firme, a namenjen je enterprise korisnicima, provajderima i sl. U cenu proizvoda uključena je usluga integracije i treninga zaposlenih.

I odluke o kupovini jednog od paketa, rad servisa možete videti na adresi [demo.webtrends.com]. Ako posetite ovu lokaciju videćete da se aplikacija odlikuje dobrim interfejsom i funkcionalnošću, a zasnovana je na upotrebi “tankih klijenata” – web browser-a. Izveštaji su vrlo detaljni i jako opširni, a interfejs je prilagodljiv svim nivoima menadžemnta, a što je najvažnije sve je jednostavno tako da bi koristili ovaj paket ne morate biti marketinški stručnjak.

Praktično korišćenje

Kada nabavite ovakav ili sličan paket, šta treba meriti, na šta treba obratiti pažnju i koji tip izveštaja ćete najčešće koristiti? Pre svega biće vam potrebne osnovne informacije o saobraćaju na sajtu; znači poseta po danu, u toku nedelje i mesečna poseta; potom, odakle vam dolaze posetioci (sa kojih lokacija ili zemalja); gde su usmerene posete, na koje stranice (osnovnu stranicu, katalog porizvoda…). Jako je bitan i podatak o vremenu zadržavanja posetilaca na pojedinoj sekciji ili stranici sajta; recimo, ukoliko se duže zadrže na nekoj stranici, to može da indicira da je taj deo sajta jako interesantan ili je sa druge strane, navigacija nelogična pa posetici ne mogu da se snađu.

U naprednu upotrebuWebTrends-a spada praćenje marketinških kampanja koje na vašem sajtu vodite za treća lica, i to u vidu banner-a, e-mail kampanja ili drugih multimedijalnih sadržaja.

Sve u svemu, na vama je da odlučite koji proizvod ćete koristiti u svrhu analize web saobraćaja. Ali ovaj deo e-poslovanja sigurno zahteva veliku pažnju i vreme, jer direktno može da utiče na povećanje ili smanjenje prihoda od e-biznisa.

Leave a Reply