Internet

Internet menja nas, mi menjamo Internet

Intenzivno i trajno korišćenje Interneta vodi promenama u radu velikog mozga. Američki psiholozi su došli do zaključka da ljudi, koji dugo ostaju u virtuelnom prostoru, gube sposobnost da sistemski i produbljeno misle. To indirektno potvrđuju i neurohirurzi. U skladu s njihovim poslednjim istraživanjima, pri radu u Internetu brzo se razvijaju dve oblasti velikog mozga: deo koji odgovara za kratkoročnu memoriju i centar, odgovoran za donošenje brzih odluka. Pri tome strada centar analize i rešenja fundamntalnih problema.

Najveće tehnološke kompanije u svetu veoma se ozbiljno odnose prema problemu veze između Interneta i stvaralačkih sposobnosti čoveka. Na primer, američka kompanija za izgradnju aviona Boing formirala je specijalnu ekspertnu grupu koja radi s mladim inženjnerima. Cilj je održavanje njihove intelektualne kondicije na račun uravnoteženog prilaza radu u Internetu i van njega – s pravom knjigom od papira. Ti su naučnici došli do zaključka da ljudi, obuzeti navigacijom u Internetu, postaju impulzivniji i gube sposobnost za produbljenu i neužurbanu intelektualnu delatnost. Inače, ta tvrdnja traži dalja istraživanja.

Međutim, ne treba potvrditi tezu da će se Internet aktivno razvijati. Verovatne scenarije takvog razvoja pružili su analitičari te mreže. Oni su uvereni da će u toku narednih 15 godina internet-auditorijum rasti uglavnom na račun stanovnika zemalja u razvoju.
Inače su eksperti istakli 4 moguća scenarija. Prvi da će granice Interneta biti neodređene. U tom će se slučaju kroz 15 godina korisnici u čitavom svetu moći da uđu u mrežu s bilo kojih uređaja – telefona i tako dalje. Pri tome će Internet postati centar za pružanje usluga. Prema drugom scenariju, Internet može da se pretvori u opasnu mrežu. Uzrok je rast broja kibernapada. Pretpostavlja se da Svetska mreža može da dobije bezbedne analoge, pristup kojima neće biti jeftin.

Treća varijanta pretpostavlja smanjenje brzine širenja Interneta zbog nestabilne ekonomske situacije u nizu zemalja. U poslednjem scenariju popularnost Interneta će postati toliko ogromna da Mreža neće moći da savlada tok informacija zbog tehničkih ograničenja. U svojim istraživanjima analitičari su uzimali u obzir mnoge činioce razvoja Mreže, među njima zakonodavne inicijative za regulisanje Interneta, ulaganja u infrastrukturu. Međutim, izgleda da nijedan od ovih scenarija neće biti ostvaren. Internet je nepredvidljiv, – kaže šef saveta direktora Instituta razvoja informativnog društva Jurij Hohlov.

Doći će do neke kombinacije. Odabrao bih nekoliko različitih komponenti iz različitih scenarija i ujedinio ih u neku drugu trajektoriju kojom će se razvijati Internet. Njegov budući razvoj je očigledan; on već danas ima globalni karakter. On je ugaona infrastruktura informativnog društva – s time moramo da računamo. Međutim, ne možemo zamisliti da će kroz 15 godina doći do sveopšte dobrobiti, da ćemo sagraditi divnu budućnost u kojoj će Internet biti svuda. Očigledno je da će ekonomski i politički činioci uzdržavati rast mreže.
Upravo to će nesumnjivo postati osnovni činilac koji utiče na razvoj Svetske mreže. (GL)

Leave a Reply