falsifikat
Internet

Internet omogućava sve veću prodaju falsifikata

Trgovina putem interneta postala je u poslednjih nekoliko godina novi Eldorado za prodaju falsifikata luksuzne robe, piše danas agencija Frans pres.

Prema saopštenju Asocijacije Kolber, čiji su članovi 75 proizvođača velikih francuskih luksuznih marki, u poslednjh pet godina trgovina putem interneta i sve jednostavnije pravljenje sajtova omogućili su pravu eksploziju prodaje falsifikata luksuzne robe.

falsifikat

“Zbog falsifikata, proizvođači luksuznih marki zarađuju najmanje 10 odsto manje”, kazala je predsednica Kolbera, Fransoaz Montenaj, koja predsedava i Šanelovim Savetom za nadgledanje falsifikovanja njegovih proizvoda.

“Ranije smo bez problema otkrivali proizvodnju falsifikata u Kini, njihov tranzit preko Dubaija i prebacivanje brodovima ka Evropi i SAD… Danas se susrećemo sa nečim potpuno različitim, kada imate mogućnost da kod kuće preko interneta primate ponude da kupite falsifikate”, kaže ona.

U EU je između 2009. i 2010. godine udvostručena zaplena falsifikata, a prema podacima agencije Frans pres, samo 2010. godine, zaplenjeno je 103 miliona artikala, uglavnom iz Kine, u vrednosti od 1,1 milijardu evra. Više od 50 procenata zaplenjene robe u 2011. godini su satovi, kozmetika, i parfemi.

Najveće kompanije za kreditne kartice u SAD, među kojima Viza, Masterkart, i Pej pal, odlučile su prošle godine da učine sve kako bi se smanjilo plaćenje preko sumnjivih sajtova.

Leave a Reply