Internet · Provajderi

Internet operater Beotelnet ISP se prodaje

Beogradska Telefonija planira da ove godine ponudi tržištu većinski paket akcija u internet provajderu Beotelnet ISP

On je u pisanoj izjavi agenciji Beta kazao da se planira prodaja od 65 odsto do 100 odsto Beotela ISP (BeoTelNet-ISP), jednog od tri vodeća internet operatera na tržištu Srbije. Kako je naveo Sofrenić, nekoliko zainteresovanih strateških partnera se do sada javilo Telefoniji, a pregovori su u toku. On je rekao da je odluka o prodaji Beotelneta ISP doneta zato što je procenjeno da će zbog liberalizacije tržišta telekomunikacija konkurencija biti sve oštrija i da će opstanak kompanija zavisiti od toga koliko će moći da ulažu u razvoj poslovanja, uključujući kupovinu licenci i uvođenje novih usluga.

“Procena menadžmenta Poslovnog sistema Telefonija je da će Beotelnet ISP, u uslovima koji će nastati, moći da odgovori novim zahtevima tržišta samo udruživanjem sa ozbiljnim strateškim partnerom koji će moći da podrži njegov dalji razvoj”, rekao je Sofrenić. U Srbiji je prošle godine odobreno povezivanje internet operatera iz Srbije sa mrežama u inostranstvu, što su do tada mogli da rade samo Telekom Srbije i Verat, dodeljene su licence za pružanje telefonskih usluga preko interneta (voip), a za kraj 2009. godine najavljena je dodela još jedne licence za fiksnu telefoniju.

Telefonija je objavila da je odluku o prodaji Beotelneta ISP odobrila Skupština akcionara na sednici 25. juna. Beotelnet ISP je osnovan 1996. godine i prema podacima Agencije za privredne registre Srbije u 2008. godini je imao profit od 57,4 miliona dinara, što je 4,5 puta više nego 2007. godine, a prihod je iznosio 433,9 miliona dinara. Taj internet operater je na kraju prošle godine imao 60 zaposlenih, kapital od 367,2 miliona dinara i raspolagao aktivom od 496,2 milion dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Telefonija je lani imala profit od 82,5 miliona dinara, što je oko 60 odsto više nego 2007. godine, a prihod u 2008. iznosio je 1,6 milijardu dinara. Telefonija je na kraju 2008. godine imala 235 zaposlenih, kapital od 1,27 milijardi dinara i raspolagala aktivom od 2,7 milijarde dinara

Leave a Reply